Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 30 százalékkal voltak magasabbak a februári átlagkeresetek az egy évvel korábbinál. 

A KSH kedden közétett adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 546 ezer forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 374,8 ezer forint volt.

Az átlagkereset kiugró emelkedéséhez hozzájárultak a honvédelmi és a rendvédelmi ágazatblgozók hathavi juttatásai mellett az előre ütemezett béremelések, valamint a minimálbér és a garantált bérminimumum növelése. 

Az 546 ezer forintos átlagos bruttónál jóval alacsonyabb a bruttók mediánja: alig több mint 378 ezer forint volt. Ez az összeg azt mutatja meg, hogy a magyarok fele ennél többet, a másik fele ennél kevesebb fizetés kapott. A 378 ezer forintos bruttó körülbelül 260 ezer forintos nettónak felel meg. 

A KSH részletes adatai szerint 2022 első két hónapjában a bruttó átlagkereset a közigazgatás, védelem ágban volt a legmagasabb, 926 ezer forintra rúgott. A leggyengébben a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás "fizetett": kevesebb mint 304 ezer forintos bruttó jellemezte a szektort. 

A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 562 400, a nők esetében 448 900 forint volt, ez a férfiaknál 25,4, a nőknél 18,8 százalékos növekedést jelent egy év alatt.