Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet fejlesztett, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem befolyásolja a növények fényellátottságát és fejlődését - írja a fruitveb.hu, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet hivatalos oldala. 

Az új fejlesztésű, úgynevezett OPV napelem rugalmas, tartós és környezetbarát biopolimerekből készül. A technológia célja, hogy felváltsa a hagyományos, törékeny és nehézfémeket tartalmazó napelemeket és fenntartható módon járuljon hozzá az üvegházak energiaellátottságához.

Az Észak-Karolina Állami Egyetem (NCSU) és a NextGen Nano által végzett kísérletek során a napenergia előállításához használt fény hullámhosszának kiszűrésére speciális optikai bevonattal ellátott szerves napelemeket használnak. A napfény spektrumának fényáteresztő réteggel történő szabályozásával manipulálható a klorofilltartalom a növényekben, így optimalizálható a fejlődésük. miközben. Közben az üvegházban természetes megvilágítása megmarad.

A kiváló áttetszőséggel és energia kinyeréssel rendelkező úgynevezett OPV panelek gyakorlati vizsgálatakor kimutatták, hogy a kontroll, illetve a fényáteresztő panelek alatt termesztett növények között nincsen szignifikáns különbség.