A 2020 márciusában elindított - a maximum 10 millió forintos átutalásokat maximum 5 másodpercen belül célba juttató - azonnali fizetési rendszer a múlt év végén új csúcsot ért el. 

December 20-án több mint 163 milliárd forintra rúgott az napi azonnali átutalások összege, ez az eddigi legmagasabb érték. Az utalások számát tekintve pedig január 10-e az új csúcstartó, aznap 841 ezer utalás ment át a rendszereen. 

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból látható az is: 

  • A rendszeren keresztüli átutalások több mint 60 százaléka kevesebb mint 1 másodperc alatt landolt az érintettek számláján. Az utalások 34 százalékánál erre 1-2 másodpercre volt szükség. 
  • Az átlagos utalási idő 0,97 másodperc. 
Az Az is látszik a számokból, hogy az úgynevezett másodlagos azonosítókat még nagyon kevesen használják, az utalók mindössze 0,04 százaléka. Pedig ez megkönnyíti a tranzakciókat, hiszen a hosszú bankszámlaszám helyett elég a megadni a célszemély e-mail-címét vagy mobilszámát vagy adószámát az utaláshoz. (Amennyiben ő azt regisztrálta a saját bankjánál.) Kandrács Csaba, az MNB alelnöke egyébként alig egy hónapja adott interjút a Napi.hu-nak, amelyben beszélt arról is, milyen tervei vannak a jegybanknak a bankszámlákkal, az interjú itt olvasható
AA