Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lezárult a trappista sajtra vonatkozó szabályozás Európai Uniós notifikációs eljárása, így a már korábban a hazai tejipar által konszenzusosan elfogadott előírások hamarosan bekerülhetnek a Magyar Élelmiszerkönyv - közölte a a Tej Terméktanács. 

Korong, nem pedig hasáb

A szakmai szervezet szerint fontos, hogy a legnépszerűbb magyarországi sajtféleségre ne csak termékcsoport-szinten (oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem ahogy az az új szabályozásban megjelenik, termékszinten is, amely kiterjed

  • a felhasználható összetevőkre, 
  • a sajt alakjára, méretére, 
  • összetételi kritériumokra is. 

A Magyar Élelmiszerkönyv emellett tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is. Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről. A hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú verziók  – melynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként kerülhet csak a kereskedelembe. 

Így néznek ki a "sajtszámok"

Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra. Ebből a KSH adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról – melyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek, vagy csak „nagy-lyukúak” – sokkal tisztább képet kapnak a vásárlók. A kategóriák közötti átjárás megnehezedik, de választ ad a szabályozás majd arra is, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi – náluk kevésbe elterjedt, alig ismert – trappista sajt. 

Az elmúlt időszakban több – egyedi kormánydöntéssel vagy a Vidékfejlesztési Programból támogatott – hazai trappistasajt-gyártó feldolgozói kapacitás újul meg, illetve bővül ki.  

A terméktanács szerint a magyar tejágazat büszke arra, hogy az idei év első nyolc hónapjában - az Agrárközgazdasági Intézet értékesítési adatai szerint - egy év alatt 8 százalékkal, míg a 3 évvel korábbi adathoz képest 55 százalékkal nagyobb mennyiségben állítottak elő trappista sajtot a magyar vállalkozások.