Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megjelent az élelmiszerárstopról szóló rendelet, amelynek értelmében a csirkemell, a csirkefarhátot, a sertéscombot, a kristálycukrot, a 2,8 százalékos - tartós (UHT) - tejet, az étolajat, valamint a BL55-ös búzafinomlisztet a tavaly október 15-én érvényes áron kell adnia a boltosoknak. 

A rendelet szerint, ha az adott termék október 15-én akciós volt, akkor a korábbi, "rendes" árat kell alkalmazni az árplafonos időszakban. A Buksza – a Napi.hu szerkesztőségi blogja – a Mindenár.hu árösszehasonlító oldal segítségével ezért azt nézte meg, hogy október 15-én, pontosabban azon a héten a boltláncok mennyiért adták az árstopos termékeket akciósan.

Az akkori akciós újságokból ugyanis több boltláncnál kiderül, hogy a kedvezményes ár mellett mennyi volt az eredeti, ebből pedig következtetni lehet arra, hogy az adott termék várhatóan milyen áron lesz kapható az árplafon bevezetése után. Az alábbi összeállítás nem telje körű és a bemutatott árak nincsenek kőbe vésve, pusztán a boltláncok tavaly októberben elérhető akciós újságjaira és az abban szereplő kedvezményes és eredeti áron alapulnak. Elképzelhető ettől eltérő árak jönnek majd a árplafon érvénybe lépése után. 

Mindenesetre a következő volt a helyzet akkor: 

  • Az Aldi például akkor a csirkemellfilét 1289 forintért adta akciósan, az eredeti ár pedig 1499 forint volt (a boltlánc akkor akciós újságja itt érhető el) Ugyanez volt a helyzet volt a Lidlben (akciós újság itt érhető el) is. Az október 14-én kezdődő akciós héten 1289 forintot kért a boltlánc a csirkemelle kilójáért, szemben az eredeti 1499 forintos árral. A Tescóban szintén ugyanezek az árak voltak érvényben. 
  • Az Auchan akkor a saját márkás, 2,8 százalékos tartós (UHT) tejét 189 forintért adta akciósan. Mivel kedvezményes volt a termék akkor, ezért a korábbi, nem akciós árat kell alkalmaznia a cégnek, ám az a boltlánc októberi akciós újságjából nem derül ki, hogy korábban mennyibe került.
  • A Penny-boltokban 249 forint volt a csirkefarhát kilója októberben akciósan, az "eredeti" ár pedig 299 forint volt előtte. 
  • A Spar októberi akciós kínálatának tagja volt az egyik ismert márka napraforgó-étolaja: 699 forintot kért érte a boltlánc, a 799 forintos normál ár helyett. 
  • A Tescóban az egyik márkás, 2,8 százalékos tartós tej 215 forint volt akkor, míg a rendes ár 289 forintot tett ki. 

Az még egyelőre kérdés, hogyan jelölik majd az árstopos termékeket és azoknak az árát a különböző boltok. A rendelet azt írja elő a kereskedők (üzletek és élelmiszert áruló webboltok) kötelesek: 

az általános politikai koordinációért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást az üzletben jól látható helyre kifüggeszteni és csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon közzétenni

Az ugyanakkor nem világos, hogy mit fog tartalmazni a tájékoztatást, hol és hogyan kell elhelyezni. (Az árfeltüntetéssel foglalkozik a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog szombaton megjelent posztja, amely itt olvasható.) 

A rendelet elég szigorúra veszi a figurát azokkal szemben, akik nem tartanák be a szabályokat. Ha egy boltról ez kiderül, akkor pénzbüntetéssel, a legrosszabb esetben pedig féléves bezárással számolhat.