Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jövő héten érkezik a legújabb - januárra vonatkozó - bérstatisztika, amelyből már kiderül majd az is, hogy a minimálbér és a garantált bérninimum idei emelése milyen hatással volt az átlagbérekre. 

A múlt év egészére vonatkozó adatok egyébként szerint az átlagos bruttó kereset közel 439 ezer forintot tett ki, a nettók pedig 292 ezer forintra rúgtak, mindkettő majdnem 9 százalékkal haladta meg az egy ávvel korábbi összeget. A kedvezményekkel együtt számolt nettó átlagkereset pedig meghaladta a 300 ezer forintot tavaly. A mediánkereset 387 600 forintos értéke 7,2 százalékkal nőtt, ami elmaradt az infláció mértékétől. (A mediánkereset azt mutatja meg, hogy az érintettek fele ennél alacsonyabb, a másik fele pedig magasabb összeget kapott.) 

Kik vannak a toplista tetején? 

A fenti számok a teljes gazdaságra vonatkoznak, persze készül olyan részletes statisztika is, amely a különböző munkakörökre bontva mutatja meg, hogy mennyit fizet egy-egy munka. Ebből kiderül, hogy 2021-ben a légiforgalmi irányítók kapták a legmagasabb fizetést, a bruttó átlagfizetésük 1 975 693 forint volt havonta. (Erre a linkre kattintva teljes terjedelmében megjelenik az alábbi interaktív inforgafika, amely a legmagasabb, legalacsonyabb fizetések mellett ismerteti azt is, mely munkakörökben nőtt a legnagyobb mértékben a bruttó fizetés, valamint azt, hogy mely állásokban csökkentek a bérek.

Bruttó fizetések: melyik állás fizetett a legjobban és legrosszabbul 2021-ben?:
Infogram

 

Tavaly az orvosok jelentős fizetésemelést kaptak, ennek eredményeként az országos toplista második helyét a szakorvosok szerezték meg 1 713 683 forintos havit bruttóval. A harmadik helyre kerültek a törvényhozók, miniszterek, államtitkárok, lényegében a politikusok, akik 1 579 306 forintos fizetéshez jutottak. Utánuk a negyedik és az ötödik helyen a sportolók és az egészségügyi egységek vezetői állnak több mint 1,5, illetve közel 1,4 millió forintos havi bruttó fizetéssel. 

Kiknek jutott a legkevesebb? 

A részletes adatok szerint a legalacsonyabb bruttó fizetés tavaly a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártó munkakörhöz társult, alig 128 ezres bruttóról volt szó esetükben. 

A sor végén vannak még a textilművesek, kubikosok, "egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak", valamint a szakstatisztikában "máshova nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozású" munkakörben dolgozók. Nekik 145-174 ezer forinttal kellett beérniük havonta. 

Nyertesek és vesztesek? 

Ahogy fent szó volt róla, tavaly jelentősen - 9 százalékkal - nőttek a bérek, ám akadnak állások, ahol kisebb lett a bruttó összeg. A bányászati szakmai irányító, felügyelők, kerékpár-javítók, az alternatív gyógymódot alkalmazók, a trolibuszvezető és a vegyes profilú gazdálkodók bruttója 1-7 százalékkal csökkent. Igaz, az alternatív gyógymódot alkalmazóknál így is közel 1 millió forint volt a bruttó. 

A legjelentősebb béremelkedést az általános orvosok, szakorvosok, fogorvosok, fogszakorvosok, egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetői, tengeri és belvízi hajóparancsnokok és tisztek, valamint a pszichológusok könyvelhették el, 39-99 százalékkal nőtt a bruttó bérük.