A járvány kedvezőtlen hatásai ellenére combos emelkedés látható a magyar fizetéseknél. A KSH legújabb adatai szerint áprilisban a bruttó átlagkereset megközelítette a 441 ezer forintot, a kedvezmények nélkül számolt nettó pedig 293 ezer forintra rúgott - mindkettő 10,1 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A vállalkozásoknál 9 százalékkal, a költségvetési szférában pedig közel 13 százalékos volt a növekedés. 

Az év első négy hónapjában a bruttó átlagkereset meghaladta a 425 ezer forintot, a nettó átlagkereset pedig majdnem 283 ezer forint volt, ez 9,6-9,6 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

Az ágazatok között jelentősek az eltérések: a pénzügyi szektor fizet a legjobban, ott a bruttó havi átlagfizetés közel 765 ezer forint, a legkevesebbet pedig a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén kapnak a dolgozók, átlagosan alig több mint 252 ezer forintot. 

Fontos, hogy a fenti számok az átlagkeresetet mutatják, a medián kereset alacsonyabb Magyarországon. (A medián érték azt mutatja meg, hogy az adott összegnél az érintettek fele többet, a másik fele pedig kevesebbet keresett.) A múlt évben a bruttó fizetések mediánja közel 321 ezer forint volt, miközben az átlagos bruttó ezt jóval meghaladta, 404 ezer forintot tett ki.