Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A leggyakrabban cipők, mobil- és okostelefonok, bútorok és nagy háztartási gépek problémái miatt fordulnak a vásárlók a békéltető testületekhez, de az idén a járványhelyzet miatt az online vásárlásokkal kapcsolatos anomáliák is ugrásszerűen növekedtek - közölte a békéltető testületeket működtető Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Az MTI által idézett összesítés szerint az ügyek mintegy fele zárul megszüntetéssel, amely adódhat abból, hogy a kérelmet a fogyasztó visszavonja, a felek megállapodnak, a jogszabályban meghatározott okok miatt az eljárás lefolytatása nem lehetséges, megalapozatlan a fogyasztói kérelem, vagy a fogyasztó nem tett eleget a hiánypótlásnak.

A minőségi kifogásokkal kapcsolatos vitákban a békéltető testületek is eredményesebben működhetnek közre, ha részletes szakvélemény áll rendelkezésre.

Jövőre a fogyasztók erősebb védelmet kapnak a szavatossági és jótállási szabályok átfogó módosításával, 2021-től a fogyasztóvédelmi hatóság eljárás keretében vizsgálja, hogy a szakvélemény megfelel-e a jogszabályi előírásoknak.

Az új szabály szerint a 2021. január 1-jétől megvásárolt termékek vitatott meghibásodása esetén érdemi információkat is tartalmazó szakvéleményt kell készíttetni, a kötelező tartalmi elemeket jogszabály írja elő. Többek között fel kell tüntetni a megrendelő és az üzlet nevét, címét, a vásárlás napját, a szakértőhöz érkező megrendelés idejét. Szerepeltetni kell benne a fogyasztó kifogásait, a panasz kereskedőhöz való bejelentésének időpontját, a vizsgált terméket, a vizsgálat módszereit és megállapításait indokolással.