Beindult a cseresznyeszezon. Bár a termelői árak 11 százalékkal nőttek, így a piacokon is drágábban adják a kereskedok, mint egy évvel korábban, ám a május végi szinthez képest már olcsóbb lett a gyümölcs. 

A múlt hónap utolsó hetében ugyanis még 1400-2000 forintot kellett adni érte, míg az elmúlt hetekben 1000-1500 forint volt a jellemző ár - derül kmi az Agrárközgazdasági Intézet összefoglalójából, amely részletesen bemutatja a cseresznyepiacot. 

A cseresznye Magyarországon a kisebb mennyiségben termelt gyümölcsfajok közé tartozik, az összes gyümölcsmennyiség 1-2 százalékát adja. A KSH adatai szerint az elmúlt tíz évben évente 4,8 és 12 ezer tonnára rúgott a termésmennyiség. Agrárszakértők szerint a 2021. évi fagykáros évhez képest az idén jobb év várható. A cseresznyeexport látványosan megugrott, igaz, a mennyiség azért visszafogott: a friss cseresznye kivitele 2021-ben 62 százalékkal 315 tonnára nőtt az előző évihez képest. A magyarországi cseresznye fő felvevőpiaca Szlovákia,  valamint a balti államok közül Litvánia (82,5 tonna) volt 2021-ben. Az exportbővüléssel párhuzamosan a cseresznyeimport tavaly 65 százalékkal 70 tonnára esett.

Mi a helyzet külföldön? 

Miközben Magyarországon kedvezőbbek a terméskilátások, Európában más a helyzet: az idei évi szezonban a legjelentősebb európai cseresznyetermelőknél (Olaszország, Spanyolország és Görögország) a kedvezőtlen időjárás okozott károkat az ültetvényekben. Olaszországban a meleg miatt összeértek a fajták, egyszerre túl sok cseresznye jelent meg a piacokon, ami a megszokottnál alacsonyabb árakat eredményezett. Spanyolországban fagykárok miatt az idei termést kisebbre becsülték, mint az egy évvel korábbit. 

Az Eurostat adatai szerint az EU a friss cseresznye tekintetében nettó importőr: a beszállított menynyiség 39,2 ezer tonnára, azaz 15 százalékkal csökkent 2021-ben, igaz, az exportált mennyiség 36 százalékkal 18,2 ezer tonnára nőtt.