Sok olyan készítményről tud az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amelyeket - lakossági vagy a szakmától érkező bejelentés útján - súlyos betegségben szenvedőknek ajánlanak gyors és teljes gyógyulást ígérve, túlzó és megtévesztő állítások kíséretében, sok esetben híres intézmények, neves szakemberek arcát, nevét jogtalanul használva.

Az utóbbi időszakban több, külföldi szerveren működő honlap esetében tapasztaltuk, hogy az OGYÉI nevét is felhasználva próbálnak bizalmat kelteni a gyanútlan vásárlókban annak érdekében, hogy a Normalife termék vásárlására buzdítson. A készítménnyel kapcsolatban elmondható, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkezik -

- derül ki az OGYÉI ezen a héten kiadott figyelmeztetéséből.

A hatóság tájékoztatása szerint a Normalife kapszula bármely internetes weboldalról történő rendelése és alkalmazása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat, a bizonytalan összetétel és minőség, illetve a betegség kezelése során alkalmazott gyógyszerek, megfelelő kezelési mód elhagyása miatt. Ha a készítmény használatára valamilyen okból mégis sor került, azt tudatni kell a kezelőorvossal.

Ha gyanús készítménnyel találkozik, azonnal szóljon a hatóságnak!

Az OGYÉI megtette a szükséges lépéseket: a látókörébe került honlapok üzemeltetőjénél kezdeményezte az adott weboldal eltávolítását. A hatóság közölte azt is: mivel illegális kereskedelemről van szó, a vásárlás során történő probléma esetén a fogyasztóvédelmi jogok-, illetve az ismeretlen eredetű készítmények alkalmazása következtében esetlegesen fellépő egészségkárosodás okán követelt kártérítési igény nem érvényesíthető.

Éppen ezért az OGYÉI minden szükséges jogi lépést megtesz, hogy ezek az illegális, egészségre veszélyes termékek reklámozását, forgalmazását megszüntethesse. Ennek keretében az OGYÉI szorosan együttműködik a társhatóságokkal (NÉBIH, GVH, NNK), a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, a Rendőrséggel, valamint a NAV-val, ugyanakkor a készítmények terjedését a fogyasztók tudatos döntései szoríthatják vissza a legeredményesebben. Ehhez szükséges, hogy a betegek fel tudják mérni, hogy mekkora kockázattal jár, ha bizonytalan eredetű és minőségű "gyógyszereket" használnak.

Az OGYÉI azt kéri a lakosságtól, ha arra gyanakodnak, hogy illegális gyógyszerrel találkoznak, haladéktalanul jelentsék:

  • [email protected] e-mail-címen vagy
  • hívják a hatóságot a 06 1 886 9300 / 130-as melléken.