A Tudatos Vásárlók Egyesületének legfrissebb tesztjében összesen 90 kávéfőző, köztük több manuális - őrölt kávéval működő -, automata – vagyis beépített darálóval rendelkező – és kapszulás gép vizsgázott

Laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt megnézték, milyen minőségű kávét főznek a gépek, milyen gyorsan készül el egy-egy adag, mennyire jól használhatóak a készülékek és az energiafogyasztást is figyelembe vették. 

Mi lett végeredmény?

A tesztelt termékek átlagára 16-814 ezer forint között mozog. A legdrágább Sage Oracle Touch összesítésben 69 százalékos eredményt ért el, a legolcsóbb Bosch TAS1402 Tassimo Vivy 2 pedig 68 százalékkal zárt - derül ki az összesítésből. 

Miért fizetős a teszteredmény? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

A kávéfőzőteszt végeredménye itt található (fizetős tartalom).

A teljes mezőnyből 57 termék kapott legalább 4 pontot a maximálisan lehetséges 5-ből az elkészült eszpresszó minőségére. Az összesítésben legjobb 80 százalék felett végzett kávéfőzők között megtalálhatjuk a Sage, Jura, DeLonghi, Krups, Melitta, Siemens, Philips és Miele márka egyes termékeit.

Ahogy az általában lenni szokott, ezek közül több márka más kávéfőzője pedig a lista másik, kevésbé előnyös részén végzett, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy érdemes alaposan utánajárni a termékjellemzőknek és nem csupán márka alapján választani.