Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén júliusban 2,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben a nyers adatok szerint. A naptáshatással korrigált számok pedig 3 százalékos éves növekedésről tanúskodnak a KSH pénteken közzétett adatai szerint. 

A részletes - naptárhatással - tisztított adatok szerint júliusban a főként élelmiszereket árusító boltokban 5 százalékos volt a növekedés éves szinten, míg az élelmiszereket, italokat és dohánytermékeket forgalmazó üzletek mindössze 0,5 százalékos többletet értek el. 

Az átlag feletti forgalombővülést értek el az online boltok, a csomagküldő és internetes forgalom volumenindexe ugyanis közel 16 százalékkal emelkedett. A használt cikkeket kínáló üzletek pedig több mint 7 százalékos emelkedést értek el júliusban. A bútorokat, műszaki cikkeket valamint az illatszereket forgalmazó boltok mínuszban zárták a júliust, előbbieknél a majdnem 8 százalékkal, utóbbiaknál 0,4 százalékkal csökkent a forgalom volumene.

Az is látszik a részletes - kiigazítatlan - számokból, hogy a nyaralószezon, ezen belül elsősorban a balatoni turizmus megdobta a forgalmat. Somogy, Veszprém és Zala megyében ugyanis a többi megyéhez képest jelentősebben, 5-6 százalékkal nőtt a forgalom éves szinten. Jól szerepelt Baranya megye is, több mint 5 százalékos többletet ért el. Budapest viszont csökkent a forgalom volumene több mint 2 százalékkal. Szintén visszaesést könyvelhetett el Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Hajdú-Bihar és Vas megye. 

Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom alig több mint 2 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami még bőven elmarad a járvány előtti 6-7 százalékos emelkedéstől.