Két hónap alatt jelentősen megváltozott a kiskereskedelmi különadóról szóló terv. Eredetileg ideiglenes és 36 milliárd forintos befizetésre kötelezte volna a kormány a boltláncokat, az viszont már korábban kiderült, hogy hosszabb távon számol ezzel a bevétellel a költségvetés.

A 36 milliárdos összeg a különadó szabályai nézve eleve nagyon alacsony összegnek tűnt, a kedden közzétett 2021-es költségvetési tervezetből pedig kiderül, hogy jóval nagyobb összeget vár a boltláncoktól a kormány: ezen a soron 54 milliárd forintos összeg szerepel.

A költségvetés egyik meghatározó pillére az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap, amely magába foglalja a járvány elleni védekezéshez, illetve az egészségügyi ellátórendszer működtetéséhez szükséges forrásokat, mintegy 3000 milliárd forint összegben. [...]A közös teherviselés keretében az alap bevételét képezi a kiskereskedelmi adó és a gépjárműadó teljes bevétele, amely így biztosítja, hogy a járvány elleni védekezésnek 2021-ben se legyen pénzügyi akadálya

- derül ki a 2021-es költsétgvetési tervezetből.

A kiskereskedelmi különadó 54 milliárd forintos összege nagyságrendileg megegegyezik a Buksza (Napi.hu szerkesztőségi blogja) korábbi - a boltláncok 2018-as bevételi adatain alapuló becslésével. A különadó a mostani kilátások szerint a Tescónak, a Sparnak fájhat a legjobban, ezeknek a boltláncoknak várhatóan több mint 10 milliárd forintos extra kiadást jelent különadó. A Lidlnek közel 9 milliárd forintos mínuszt jelenthet, de az Auchan, az Aldi és a Penny is 3-6,4 milliárd forintos kiadással számolhat a különadó bevezetése miatt.