Kezd összeállni a Magyar Nemzeti Bank jövő évi emlékérme-kibocsátási programja, néhány érme grafikai terve még jóváhagyás alatt van, de a többségüknél már a megjelenés dátumát is kitűzték.

A 2021-es programban folytatódnak korábbi sorozatok, jön például az új kutyás érme, hivatalosan a magyar pásztor és vadászkutyákat szériájának legújabb darabja, amelyen a magyar agár szerepel, valamint új érmével bővül az Árpád-házi szenteknek emléket állító sorozat is a jegybank kezében lévő, az érméket gyártó Magyar Pénzverő hírlevele szerint.

Félmilliós érmével indul az év

Emellett az MNB elindítja az "Országépítő uralkodók Árpád-dinasztiájából" című sorozatot, amelynek keretében egyunciás színezüst és színesfém érmék mellett, kis példányszámú, szintén egyunciás színarany érmét tartalmaz. Elsőként - várhatóan január 11-én - jelenik meg a Szent Istvánnak emléket állító érme, a színarany verzió névértéke 500 ezer forint lesz és mindössze 500 darabot bocsát ki a jegybank, az eladási ára pedig 990 ezer forint.

MNB

A jegybank már 2019-ben azt tervezte, hogy az idén elindítja az ismert magyar meséket bemutató emlékérme-sorozatot, a Pom-Pom meséivel, de erre végül nem került sor. 2021-ben azonban már lesz mesés emlékérme, a hungarikummá nyilvánított Magyar Népmesékkel kezdődik ez a széria. Ez az érme várhatóan jövő novemberben jelenik meg.

Elkapkodták a kutyás érméket

A már említett kutyás sorozatban eddig megjelent vizslás és komondoros érme nagyon népszerű volt, előbbi pár nap alatt elfogyott, utóbbi pedig már a kibocsátás napján. Habár az emlékérméknél pont a korlátozott darabszám az egyik értéknövelő tényező, azaz ha elfogytak, akkor a későbbiekben növekedhet az értékük, ennek ellenére akár logikus lehet a darabszám esetleges növelése. Ezért októberben a Buksza - a Napi.hu szerkesztőségi blogja - rákérdezett a jegybanknál, hogy a nagy kereslet miatt tervezi-e az MNB a népszerű érmék - például a komondoros - esetében növelni a darabszámot. A Magyar Nemzeti Bank kérdésünkre akkor azt mondta:

Az MNB által kibocsátott emlékérmék maximálisan verhető darabszámát a Magyar Közlönyben megjelenő rendelet rögzíti, ettől a jegybank el nem térhet. A magyar vizsla és a komondor esetében is tízezer érme készíthető, és a sorozat többi tagját is ugyanebben a példányszámban tervezzük megjelentetni. Jövőre a sorozat a Magyar agárral folytatódik. A jegybank minden év decemberében meghirdeti a következő évi emlékérme-kibocsátási programját, és ezzel egy időben az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. előjegyzési lehetőséget biztosít egy hónapon keresztül. Érdemes tehát decemberben figyelni az MNB és a Pénzverő honlapját, és előjegyezni az érmét. Az előjegyzés nem jár vásárlási kötelezettséggel, de a kibocsátást követő egy hónapig fennáll az érme megvásárlásának a lehetősége. Ezt követően felszabadulnak az előjegyzett, de át nem vett érmék.

Az agaras érme - úgy, ahogy a korábbi kutyás érmék - az állatok világnapján, azaz 2021. október 4-én jelenik majd meg. Ebből is 10 ezer darab kerül majd piacra, egy-egy érme névértéke 2 ezer forint.

A jövő évi program szerint kap érmét a Vadászati és Természeti Világkiállítás, a Millenniumi Földalatti Vasút, valamint Sopron városa is. Továbbá olyan neves XX. századi művészeknek állít emléket a jegybank, mint Cziffra György zongoraművész, Pilinszky János költő, de lesz labdarúgó-Eb-s és olimpiás, paralimpiás érme is.

Mire nem valók?

Az MNB által kibocsátott emlékérmék ugyan törvényes fizetőeszköznek számítanak, tehát a névértékükön el kell fogadni azokat, de csak elméletileg.

A mindennapokban nem tanácsos ezekkel fizetni. Valószínűleg egy sima vásárlásnál nagy fennakadást okozna, ha például az egyik négyzetalakú 2 ezer forintos érmével fizetne valaki a boltban. Emellett a nemesfém- és színesfém tartalmuk miatt nem erre valók. Az MNB nem javasolja az emlékérmékkel való fizetést, mert megzavarhatja a pénzforgalmat. Aki viszont szeretne megszabadulni az emlékérméjétől, az bármikor megteheti, az MNB kötelezettséget vállal arra, hogy más törvényes fizetőeszközre bármikor átváltsa.