Az eldobható kávéspoharakkal és házhoz rendelt élelmiszerek csomagolásával tetemes mennyiségű hulladék keletkezik és egyre gyakrabban merül fel, hogyan lehetne az egyszer használatos, jellemzően műanyagból készült étel- és italtárolókat kiváltani.

A keletkező hulladékok miatt válságossá kezd válni a helyzet, ehhez pedig jelentős mértékben járul hozzá az élelmiszerek – többek között az elvitelre kélt ételek és italok - csomagolása. A Conversation lap - manchesteri egyetem kutatói által jegyzett - cikke szerint emiatt hatalmas érdeklődés alakult ki a fenntartható, környezetbarát, azaz többször használható élelmiszer- és italtartók iránt.

Tarolnak a többször használható kávéspoharak és ételes dobozok

A becslések szerint 2027-re 21,3 milliárd fontot ér majd el világszerte ezeknek a termékeknek a piaca, amely jelentős növekedést jelent a 2019-es 9,6 milliárd fontos értékhez képest. A The Conversation szakértői szerint azonban nem mindig a többször használható verziók a jobbak, azaz nem biztos, hogy ezeknek a megvásárlásával tesz valaki jobbat a környezetnek.

Az többször használható étel- vagy éppen italtárolóknak ugyanis erősebbeknek és tartósabbaknak kell lenniük, hogy ellenálljanak a többszörös használatnak. Így több anyag kell az elkészítésükhöz és több energiát is fogyasztanak, ezért a szénlábnyomuk is nagyobb.

A szakértők azt vizsgálták meg, hogy hányszor kell újrahasználni egy ételtartót ahhoz, hogy zöldebb megoldás legyen – 12 környezeti hatást figyelembe véve - mint az eldobható verzió. Az eldobható, elviteles ételtartók leggyakrabban alumíniumot, polipropilént (PP) és extrudált polisztirolt tartalmaznak, míg a többször használható verzió gyakran polipropilénből készül.

Van, hogy az eldobható a jobb

Az eredményekből kiderült, hogy környezeti szempontból az extrudált polisztirolból készült termékek vizsgáztak a legjobban az egyszer használatos verziók körül: ezeknél ugyanis kevesebb nyersanyagot és áramot használnak az elkészítésükhöz. De egy újrahasználható tárolót például 16-208 alkalommal kell használni, hogy a környezeti hatása megegyezzen az egyszer használatos tárolóéval.

Azaz 16 alkalommal kell újrahasználnia, hogy ellensúlyozza a doboz légszennyezésre gyakorolt hatását, és 208 alkalommal, hogy ellensúlyozza az erőforrás-felhasználást. Az újrahasznosítás azonban az extrudált polisztirolból készült ételtárolók esetében kérdéses: mivel az anyag nagy részben tartalmaz levegőt, hatalmas mennyiségeket kell összegyűjteni és összenyomni, mielőtt el lehetne szállítani újrahasznosításra.

Fontos, hogy mennyit használja valaki

Hasonló eredményre jutottak a többször használható kávéspoharakkal is a kutatók: egy tanulmány szerint 20 és 100 alkalom között kell használni az ilyen termékeket, hogy a gyártásukkal járó üvegházhatású gázok mennyiségét ellensúlyozni tudják az egyszer használatos verziókhoz képest.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a többször használható étel-és italtartók minden esetben rosszabb választást jelentenek. Azonban fontos azt is látni, hogy ezek esetében nagy jelentősége van annak, hányszor használja ezeket valaki. Sokszor ugyanis csak akkor használják ezeket a fogyasztók, ha valamilyen ösztönzőt kapnak, azaz például olcsóbb a kávé az elviteles pohárban mint egyszer használatos pohárba kérve. Illetve ezeknek a megfelelő tisztítására is nagyon figyelni kell, hogy a felhasználók elkerüljék a fertőzéseket.

Svájcban például sikerrel működik egy olyan program, amelyben vissza lehet váltani az ételtartókat,  kényelmes módszer lehet, ha az eladó gyűjti össze a dobozokat a vevőktől. Hasonló módon működik a TerraCycle Loop programja is. Az újrafelhasználható csomagolásokat kínáló Loop, a környezetbarát hulladékkezelési rendszereket és újrahasznosítási technológiákat fejlesztő TerraCycle kezdeményezése. Ezt a vállalatot 2001-ben a magyar származású üzletember, Tom Szaky alapította. A rendszer keretében olyan csomagolásokat kínálnak, amiket többször lehet újra lehet tölteni.

Hasonló eredményre jutottak kutatók, amikor az egyszer használatos szatyrokat egyre gyakrabban leváltó többször használható táskákat vizsgáltak. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ez nem feltétlenül jelent környezetet jobban kímélő megoldást. A brit piacon például elképesztő mennyiségben gyártják ezeket a sokszor szintén műanyagot tartalmazó szatyrokat, az emberek viszont csak pár hétig használják őket.

Hatékonyabb újrahasznosítási rendszerek kellenek

Az egyszer használatos elvihető tárolók adják a világ óceánjait szennyező műanyagok majdnem felét. Megoldás lehet, ha az élelmiszeripari vállalatokat arra ösztönzik, hogy világszerte hatékonyabb újrahasznosítási rendszerekbe fektessenek be, az egyéni, fogyasztói döntések ugyanis önmagukban korlátozott hatással bírnak. Hiába választ valaki komposztálható dobozt, ha a környékén nincs ipari komposztáló. Azaz környezetbarát és alacsony környezeti hatású anyagokat és egy a fogyasztói viselkedést figyelembe vevő hulladék-infrastruktúrát kell kialakítani.