A hideg idővel megérkezett a megfázások és a nátha időszaka is, ami a koronavírus-járvány miatt különös szerepet kap, hiszen a vírus okozta betegségnek a náthához hasonló tünetei vannak. 

A hideg miatt több időt töltenek az emberek zár helyen, közelebb egymáshoz, ez pedig tökéletes környezetet jelent a vírusok átadásához. (A járványhelyzet miatt továbbra is szükség van a távolságtartásra és a maszkviselésre, még olyan zárt terekben is, ahol nem kötelező.) A Conversation című lap szakértők segítségével azt nézte meg, melyik megfázás elleni házi praktikának van tudományos alapja.

Segítenek a vitaminok?

Betegség idején sokan nyúlnak a vitaminokhoz, azonban a szakértők szerint nem mindegy miből és mennyit szed valaki. A nagy dózisban szedett C-vitamin például nem akadályozta meg a megfázás kialakulását, de annak időtartamát csökkentheti egyes embereknél. Mivel a napi körülbelül 200 mg-os C-vitamin nem számít kockázatosnak, egyes szakértők szerint ez észszerű módszer lehet a megfázás kellemetlen hatásainak lerövidítésére.

A C-vitaminhoz hasonlóan népszerű a D-vitamin is, ráadásul a vitamin iránt az utóbbi években jelentősen megnőtt az érdeklődés. Többek között azt is kutatták, hogy milyen szerepe van ennek a vitaminnak az influenza, vagy éppen a koronavírus elleni küzdelemben. A laboratóriumi kísérletek szerint a D-vitaminnak fontos szerep jut az immunitás támogatásában, ez pedig kritikus a vírusok elleni küzdelemben. A problémát az jelentheti, ha valakinek nem megfelelő a D-vitamin szintje. Ezért a szakértők szerint – a nemzeti egészségügyi hatóságok által javasolt mennyiségben - a D-vitamin-kiegészítők szedése télen, napfényhiányos időszakban segíthet megfelelő szinten tartani ezt az értéket, és ezáltal megelőzni a megfázást.

Húsleves és gyógynövények

A vitaminok mellett a megfázás megelőzésében vagy a gyógyulás felgyorsításában népszerűek a különféle gyógynövények. Ilyen például az echinacea, amelynek esetében egyes vizsgálatok ugyan kismértékű megelőző hatást sugalltak, de statisztikailag szignifikáns nem csökkentették a betegséget.

Az echinaceához hasonlóan a kurkumát is elsősorban a megelőzésre használják, de ennek a hatékonyságára sincs elegendő bizonyíték. A házi praktikák között ott van még a húsleves is, amely a mézhez hasonlóan jó lehet a tünetek kezelésére, de valószínűleg nem csillapítja majd a fertőzést. A levesben lévő víz azonban segít a hidratálásban, a folyadékhiány pedig gyakran problémát okozhat megfázásnál.

A szakértők szerint összességében sajnos nincs a megfázás ellen csodaszer. Egyes vitaminok hasznosak lehetnek, és általában nem károsak, mint például az elegendő C- és D-vitamin bevitele. 

A legfontosabb azonban, hogy a beteg sokat pihenjen és elegendő folyadékot igyon.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a többek között a közösségi médiában terjedő csodamódszerek sokszor pont károsak lehetnek. Így nem érdemes fokhagymagerezdeket tenni az orrba, mivel az ebben lévő anyagok irritálhatják az orrot és akár meg is sérthetik azt.