A gyorsuló infláció ellenére a magyarországi nettó fizetések meredek emelkedőn vannak. Az idei első negyedévben az átlag 338 ezer forintot tett ki, ami több mint 20 százalékos emelkedést jelentett éves szinten. Ehhez jött az első negyedévben még "csak" 8,2 százalékos infláció, így a pénzromlással együtt reálkeresetek majdnem 12 százalékkal nőttek. 

Mennyivel nőttek a nettók? 

Itt átlagokról van szó, ezeket pedig felhúzzák a nagyon magas fizetések, éppen ezért érdemes a medián kereseteket is figyelembe venni, csakúgy, mint az egyes megyékre vonatkozó kereseteket, erről részletesebben később is szó lesz.

A nettó keresetek mediánja az első negyedévben közel 16 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így 266 ezer forint volt. Ez lényegében azt jelenti, hogy a legalább 5 főnek munkát adó vállalkozásoknál, szervezeteknél dolgozók fele ennél többet, a másik fele pedig ennél kevesebbet keresett. 

Ezek tehát az országos adatok, de a különböző megyékben nagyon eltérő a helyzet, a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) a friss, hivatalos adatok alapján azt nézte meg, hogy a különböző országrészekben élők nagyon különböző jövedelmi helyzetben veszi fel a harcot az inflációval, ezen belül például az élelmiszerdrágulással. 

Hol, mennyivel nőttek a nettók? 

A hivatalos megyei bontású adatok szerint Budapest utcahosszal vezeti a nettó fizetések alapján felállított rangsort. A fővárost közel 426 ezer forintos nettó átlagfizetés jellemezte, ami 23 százalékos emelkedésnek felel meg és bőven - közel 88 ezer forinttal - haladja meg az országos átlagot. 

Kép: Buksza blog

A megyék közül egyedül Győr-Moson-Sopron tud felmutatni az országos átlag feletti nettót, ott az első negyedévben majdnem 344 ezer forintot tett ki ez az összeg. Az élbolyban van még Komárom-Esztergom megye 320 ezres fizetéssel, valamint Fejér megye 319 ezer forinttal. Utánuk jön Tolna és Vas, mindkét megyében alig több mint 300 ezer forint volt a nettó, a többiek ennél alacsonyabb nettókkal zárták az első negyedévet. A leggyengébb fizetéseket Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére "írja" a statisztika, sorrendben 262 ezer, 252 ezer és 243 ezer forinttal.

Mekkora volt a növekedés?  

A keresetek növekedési ütemét szintén érdemes számba venni, ez ugyanis megmutatja, hogy lemaradó megyék megkezdték-e a felzárkózást.

A nettó fizetések Nógrádban nőttek a legnagyobb mértékben 27 százalékkal, de ez így is csak 268 ezres nettóra volt elég. Szabolcs-Szatmár-Bereg áll a második helyen ezzel a listán: 26 százalékos többlettel. Budapest és Csongrád-Csanád 23-23 százalékos növekedést könyvelhetett el, Hajdú-Bihar, Baranya és Bács-Kiskun pedig egyaránt 22 százalékos többletet. Az összes többi megyében az országos átlagos jelentő 21 százaléknál alacsonyabb mértékben nőttek a keresetek. Pest megyében volt a legalacsonyabb az emelkedés, a 14 százalékos emelkedés 295 ezres fizetést eredményezett.