Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Különleges hajó szedi a szemetet Bristol kikötőjében: a vízi jármű újrahasznosított műanyagból készült, és a szennyezett vízi utakat tisztítja meg a hulladéktól - írta meg a BBC.

Szemétszedő hajó szemétből

A kikötőből összeszedett műanyagszemétből pedig hasonló hajók készülnek majd, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Illetve lehetőséget adjanak a helyi lakosoknak, hogy részt vegyenek a víziutak tisztán tartásában.

A járművet a Sustainable Hive nevű oktatási tanácsadó cég adományozta. A projekt elindításában segédkező Jack Hodgkiss elmondta, a műanyagokat begyűjtő túrákon mindenki meggyőződhet arról, hogy miket dobálnak el az emberek leginkább a kikötőkben. Szerinte ugyanis sokan szemetelnek úgy a városokban, hogy nem gondolnak arra, ezek előbb-utóbb elérnek a kikötőkig, onnan pedig bekerülnek a folyókba, tengerekbe, óceánokba.

Egy tanulmány szerint például világszerte mintegy ezer folyó jelenti az óceánok műanyagszennyezésének 80 százalékát. De a műanyag térhódítását mutatja az is, hogy majdnem hét évtized alatt, 1950 óta több mint kétszázszorosára nőtt a globális műanyaggyártás, miközben a műanyaghulladékok feldolgozása, hasznosítása nem fejlődött az előállítás bővülésével párhuzamosan, így mára egyre nagyobb problémát okoz.

Bevetettek óriásporszívót is

A műanyagból készült hajó mellett több, más kreatív megoldással is igyekeznek megtisztítani a kikötőket és a partokat: a dél-afrikai tengerparton például egy négy keréken gördülő, hatalmas porszívót vetettek be. A készülék a szemmel alig látható műanyagdarabkákat és a többi eldobált szemetet szedi össze a partról.

Az Enviro Buggy nevű jármű az 5 milliméternél kisebb darabokat szűri ki a tengerparti homokból. Ugyanez a feladat az embereknek napokba telne.