Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig több mint két hónappal ezelőtt, július 1-jén lépett érvénybe az új társadalombiztosítási törvény, a jogszabály egységesítette a korábbi rendszert, a járulékfizetésnél megszabta az alsó határt.

Egyben kimondta azt is, hogy akiknek legalább hathavi elmaradásuk van, azok nem jogosultak az egészségügyi ellátásra.

A júliustól érvényes változtatás érinti a "lámparendszert", amely az egészségügyi ellátásoknál megmutatja, hogy valaki jogosult-e az ellátásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő rendszere ötféle "színt" (lámpát) különböztet meg:

  • Zöld lámpa - a TAJ (Társadalombiztosítási Azonosító Jel) érvényes, a jogviszony rendezett.
  • Piros lámpa - a TAJ érvényes, a jogviszonya rendezetlen. Ebben az esetben az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ám az érintettnek a jogviszony rendezése érdekében a kormányhivatallal kell egyeztetnie.
  • Kék lámpa - a TAJ átmenetileg érvénytelen. Ez akkor fordul elő, ha a magyar egészségbiztosítónak azt jelentették, hogy az érintettnek külföldön van egészségbiztosítása.
  • Barna lámpa - a TAJ egyéb okból érvénytelen. Ennél a jelzésnél muszáj kifizetni az egészségügyi szolgáltatást. A jogosultság vissza- vagy megszerzése érdekében pedig a kormányhivatalhoz kell fordulni.
  • Sárga lámpa - a TAJ érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illető az egészségbiztosítóval kötött megállapodás szerint jogosult az egészségügyi szolgáltatásokra, ám - a sürgősségi fogászati ellátást leszámítva nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel.

Július 1-je előtt az volt a gyakorlat, hogy a zöld és piros lámpánál - tehát érvényes TAJ esetén - ingyenes volt az ellátás térítésmentesen, pirosnál egy értesítőt küldtek a jogviszony rendezetlenségéről. Barna és kék lámpánál pedig fizetni kellett a szolgáltatásokért.

Mi lesz a jövőben?

Az ado.hu szakportál összefoglalójából az is kiderül, hogy júliustól életbe lépett egy fontos változás, mégpedig a NAV ellenőrzi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket és hathavi elmaradt járulékfizetés után figyelmeztetést kapnak az érintettek, ha pedig a jogviszonyt nem rendezik, akkor jön a barna lámpa, azaz érvénytelenítik a taj-számot, így az adott személyek nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra.

Ez egyben azt jelenti, hogy

2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére (korábban ez működőképes megoldás volt), vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, és ezt az összeget az utólagos járulékfizetést követően sem kapja vissza. A sürgősségi ellátást mindemellett továbbra sem lehet megtagadni.