Aki nem gondoskodik időben vízórák védelméről, könnyen pórul járhat. A tartós hideg ugyanis károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízórákban, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. 

A tönkrement vízóra cseréje, az esetlegesen elfolyt víz költsége jelenti a fő kockázatot, de akár víz nélkül is maradhat az adott ingatlan - derül ki a Fővárosi Vízművek kisokosából.  A vízórák védelme pedig a fogyasztók (felhasználók) feladata. 

Mi kell tenni? 

 

 

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos! A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótolni kell, sőt a nagy hidegben tanácsos külön szigetelésről is gondoskodni. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocellből készült lemez is.
  • A vízórák akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatók, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyelni kell azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon
  • A cég szakértői azt javasolják, az érintettek rendszeresen ellenőrizzék, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljenek arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizni kell a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésüket is meg kell oldani.
  • Amennyiben valaki nem tudja megtenni a szükséges óvintézkedéseket és télen nem használja az ingatlant, akkot vízteleníteni kell a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.
A Fővárosi Vízművek összeállításából kiderül az is, hogy a lakótelepi házak esetén a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.