Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Akadnak gyorshajtók, akik azzal próbálnak védekezni, hogy a rendőrség szabálytalanul helyezte el a traffipaxot, de a DAS Jogvédelmi Biztosító szakértője szerint lényegében esélytelen ez a megoldás.

Dr. Bálint Boglárka, a DAS szakértője azt írja, hogy nincs konkrét jogszabályi rendelkezés a traffipaxok elhelyezésére. A KRESZ is csak elszórtan foglalkozik azzal, hogy a közúti forgalmat ellenőrző - így akár sebességet is mérő - járművel hol lehet megállni, azt hogyan lehet elhelyezni.

A szabályok értelmében a közúton úgy kell kitenni a traffipaxokat vagy az azt hordozó járművet, hogy a gyalogos és jármű forgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza. Ezek a járművek a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is állhatnak, ahol egyébként megállni vagy várakozni tilos. További szabály, hogy ha az adott jármű a forgalmat ellenőrzi, akkor az autópálya és az autóút leállósávjában megállhat, ugyanakkor leállósávon álló, a forgalmat ellenőrző járművet úgy kell elhelyezni, hogy az kellő távolságból észlelhető legyen.

"Semmi nem tiltja azt, hogy a traffipaxot a rendőrök magánúton, magánterületen helyezzék el, hiszen a szabályok csak azt rögzítik, hogy közúton miként kell azt elhelyezni. Szintén fontos következtetés, hogy csak az autópályák, autóutak leállósávja esetében kell úgy elhelyezni a forgalmat ellenőrző járművet, hogy az észlelhető legyen, más helyen történő méréskor nincs ilyen kötelezettsége a rendőrségnek"

- írja a DAS szakértője. Jelenleg tehát nincs például olyan jogszabályi kötelezettsége a rendőrségnek, hogy a traffipaxot mindenhol jól látható, észlelhető helyen kell elhelyeznie, vagy olyan, hogy csak rendőrautóból végezhet sebességmérést.