Nagyobb mértékben járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához a férfiak életvitele mint a nőké egy új svéd tanulmány szerint, a férfiak költései ugyanis negatívabb hatással vannak a környezetre átlagosan mint a nőké. 

A CNN online verziója be az Ecoloop kutatócég Journal for Industrial Ecologyban megjelent tanulmányáról és a Svédországban élő, egyedülálló férfiakat és nőket vizsgálta, és többek között vizsgálta a fogyasztásukat, valamint az élelmiszerekre, háztartási cikkekre, lakberendezésre, utazásokra és üzemanyagra fordított kiadásaikat.

Máshogy költenek a nők

Az eredmények alapján a svéd férfiak átlagosan 16 százalékkal több üvegházhatású gázért felelősek, mint a nők, annak ellenére, hogy a férfiak mindössze 2 százalékkal többet költenek különböző árukra mint a nők. A kutatás a 2012-es hivatalos fogyasztási adatokon alapult, amely a legfrissebb rendelkezésre álló adatok jelenleg.

A tanulmány szerint a nők inkább költenek olyan termékekre és szolgáltatásokra, amelyekhez alacsony kibocsátású tartozik. Ilyen például az egészségügyi ellátásra, lakberendezésre és ruházatra, míg a férfiak a pénzük 70 százalékát üvegházhatású gázokat erősen kibocsátó termékekre, például üzemanyagra költik. Az egyedülálló férfiak ráadásul többet utaznak autóval átlagosan mint a nők: az autós utazások, nyaralások például a tanulmány szerint Svédországban hatszor olyan szennyezőek a környezetre mintha azt az utat vonattal tették volna meg.

Annika Carlsson-Kanyama, a tanulmány vezető kutatója szerint ezeket az eredményeket a kormányoknak figyelembe kellene venniük a döntéseik meghozatala előtt, és például a környezetvédelmi intézkedések részeként a férfiakat kellene elsősorban meggyőzni, mondjanak le a gyakori autózásról.

Az üvegházhatású gázok összkibocsátása 36–38 százalékkal csökkenthető és ehhez nem az elköltött pénzmennyiségen kell változtatni, hanem a megvásárolt termékekből és szolgáltatásokból a kevésbé szén-dioxid-intenzív alternatívát kell választani.