"Az elmúlt időszakban több médiabeszámoló szerint brutális, személyek elleni erőszakra került sor több szórakozóhely közelében. A legutolsó ügyben külön felháborító, hogy részben a rend fenntartásáért is felelős biztonsági őrök a gyanúsítottak" - írta a parlament honlapján közzétett írásbeli kérdésében Oláh Lajos DK-s politikus.

Sajtóhírek szerint a közelmúltban egy német autógyár 57 éves vezető menedzserét verték meg biztonsági őrök a VII. kerületi bulinegyed egyik étterménél annyira, hogy arccsontja eltört, meg kellett műteni, a feje több helyen megsérült. Négy biztonsági őr ellen súlyos testi sértés gyanújával indított eljárást a kerületi rendőrkapitányság.

Hajlandó-e végre a minisztérium a terézvárosi és az erzsébetvárosi kerületi kapitányságok állandó rendőri állományának érdemi megerősítésére a közeljövőben? Ha igen, milyen mértékben? Kívánnak-e idegen nyelveket beszélő, utcai szolgálatot ellátni képes rendőröket áthelyezni Terézvárosba és Erzsébetvárosba?

- írta az ellenzéki képviselő.

Válaszában Pintér Sándor belügyminiszter arra nem tért ki, hogy tervezik-e a kerületi rendőrségek állományának megerősítését, hivatkozott viszont az elmúlt bő egy évben a bulinegyedben lezajlott rendőri razziákra, amelyek során több bűncselekményt elkövető embert tetten értek és elfogtak.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság a társszervekkel közösen együttműködve és fellépve 2018-tól kezdődően komplex akciósorozatot folytat Belső-Erzsébetváros területén, amelynek elsődleges célja a kábítószerrel kapcsolatos és más bűncselekmények, valamint egyéb jogsértések megelőzése, felderítése és megszüntetése. Ezen akciók során több száz autó, személyszállító jármű és szórakozóhely ellenőrzésére, illetve több száz személyi igazoltatásra került sor, aminek eredményeként számos bűncselekményt elkövető személyt tetten értek és elfogtak" - írta válaszában Pintér Sándor.

Lesz még razzia 2019-ben

"A rendőrség 2019-ben is tervez összevont akciósorozatot, ennek első üteme 2019. január 18-án megvalósult. A fokozott ellenőrzésben részt vevő rendőri állomány végzettsége, felkészültsége megfelel a vonatkozó normáknak meghatározott feltételeknek. Az állomány jelentős része beszél idegen nyelvet, amelyet munkája során alkalmaz" - írta rövid válaszában a belügyminiszter.

Január 18-án éjjel a Készenléti Rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Budapesti Közlekedési Központ, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen tartott ellenőrzés-sorozatot - írta korábban a police.hu. Hét embert állítottak elő, valamint 61 taxist ellenőriztek a VI. és a VII. kerületben. A hétből hat embert kábítószer birtoklása vagy fogyasztása miatt állítottak elő. Két taxis ellen feljelentést tettek, a NAV és a BKK ellenőrei pedig 13 gépkocsi esetében találtak további szabálytalanságot. A taxisokon kívül a zsaruk 77 embert igazoltattak és 13 magánember gépkocsijának adatait kérték le az éjszaka - írta a rendőrség.