Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet két magyar irányítója - a szintén azonosított és elfogott - három magyar és egy szír bűntársával együtt legkésőbb 2020 nyarától részt vett abban a bűnszervezetben, amely hamis, nyugtató hatású gyógyszerek előállítására és értékesítésére alakult. A hamis gyógyszereket Magyarországon gyártották, csomagolták, raktározták, majd Norvégiába csempészték, és ott értékesítették.

A határokon átnyúló, szervezett bűncselekmény felderítése érdekében indokolt volt, hogy több állam igazságügyi hatósága  vegyen részt a nyomozásban. Ezért a magyar ügyészek és nyomozók, és a norvég igazságügyi hatóság tagjai az Eurojust közreműködésével, koordinálásával közös nyomozó csoportot (Joint Investigation Team - JIT) alakítottak. A közös nyomozó csoport működése lehetővé tette a felek között az információk és a bizonyítékok közvetlen gyűjtését és cseréjét, ezáltal a gyors és eredményes felderítést és a bűnszervezet vezetőinek és bűntársaiknak elfogását - írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

Több helyszínt érintő összehangolt akciójuk során - egyéb bizonyítékok mellett - több mint 9 millió hamis tablettát, két darab tablettázógépet, több mint százezer gyógyszeres üveget, valamint több tízezer, üvegek jelölésére használatos matricát foglaltak le. Ezeken túlmenően a hatóság tagjai több, a gyanúsítottakhoz köthető, nagy értékű ingó vagyontárgyat is biztosítottak.

A nyomozó hatóság az akció során 6 személyt állított elő és hallgatott ki gyanúsítottként bűnszervezetben, pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség 5 gyanúsított letartóztatására tett indítványt, mivel velük szemben csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésére lát alapot a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélye miatt.

A letartóztatás elrendelése kérdésében a nyomozási bíró várhatóan a mai napon dönt.