Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az e-autopalyamatrica.hu összegyűjtötte a tipikus felhasználói tévesztéseket, illetve azt, hogy mi a teendő, ha már megtörtént a baj és kiszabták a büntetést.

A megszokott napi rutin elhagyásával nő a hibázás lehetősége, így a matricavásárláskor is becsúszhat néhány olyan hiba, amelyek később bírsághoz vezetnek.

Érdemes az autópályadíjakat is belekalkulálni az utazásba, mutatjuk a költségeket

Ha kiválasztottuk úticélunkat, a kellemetlen meglepetések elkerülése végett mindenképpen ellenőrizzük, hogy hol, mennyiért és hogyan szerezhetjük be az úthasználati jogosultságot, ami a legtöbb célország vonatkozásában előre, online is megváltható. Bővebben >>>

A bírságot megúszhatjuk, de a fáradozást nem

Bár bizonyos esetekben ügyintézési díj fizetése nélkül is van lehetőség a hibajavításra, érdemes vásárlás előtt jól megnézni, hogy megfelelően töltöttük-e ki az adatokat, mert a bírságot igen, az ügyintézést ilyenkor sem úszhatjuk meg.

Az egyszerűbb eseteknél egy csekély összegű illeték megfizetésével letudhatjuk a procedúrát. Ezek közé tartoznak az alábbiak:

  • téves díjkategória,
  • felségjel vagy rendszám módosítása.

Mi van, ha mégis megbüntettek?

  • Amennyiben mégis megbüntettek és a fenti módokon nem orvosolhatjuk a problémát, éves országos matrica vásárlásával töröltethetjük a büntetést,
  • vagy többszörös jogosulatlan úthasználat esetén élhetünk a pótdíjmaximalizálás intézményével.

Mekkora pótdíjat kell fizetnünk?

Jogosulatlan úthasználat miatt a tulajdonosnak vagy üzembentartónak a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetnie. Az ITM-rendelet értelmében az automatikus inflációkövetés alkalmazása bevezetésre kerül a pótdíj és a pótdíjkülönbözet esetében is.

Pótdíjkölönbözet akkor fizetendő, ha a szükségestől eltérő kategóriára rendelkezünk matricával, például D2-es helyett D1-es matricát vettünk meg. 

Meddig és hol tudjuk befizetni a pótdíjat?

pótdíjat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szedi be; az általa igénybe vett közreműködő szervezet jogosult a pótdíj behajtásával kapcsolatban felmerülő igazolt költségét is érvényesíteni.

Elektronikus, vagy helyszíni ellenőrzés alatt is szabhatnak ki pótdíjat.

  • A pótdíjat a kézbesített fizetési felszólítás kézhezvételét követően bármelyik ügyfélszolgálati irodában,
  • postai készpénzátutalási megbízással (ez a sárga csekkes befizetés),
  • illetve banki átutalásos úton lehet kifizetni.

A fizetési határidőt, ami alapesetben 60 nap, a pótdíjfizetésre felszólító levél kézhezvételétől számítják.

A pótdíjmaximalizálást kérni kell

Több pótdíjfizetési felszólítás érkezése esetén az első fizetési felszólítás kézhezvételét követő 75 napon belül a jármű tulajdonosa vagy üzembentartója a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vagy közreműködő partnere ügyfélszolgálati irodájában, vagy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. által biztosított egyéb módon kérheti a tartozása maximalizálását legfeljebb két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére.

A tulajdonos vagy üzembentartó naptári évenként több alkalommal is élhet a pótdíjmaximalizálással. A kérelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. 30 napon belül bírálja el és a döntésről értesítést küld.

A maximalizált, azaz két alap pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegének hiánytalan megfizetésére a döntés kézbesítését követő 30 nap áll rendelkezésre.

Külföldi rendszámmal többletköltség jár

Ha külföldön élünk és külföldi felségjelű gépjárművel rendelkezünk: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a külföldi felségjelű járművekre kirótt pótdíjak összegét külföldi partnerirodái segítségével szedi be.

Ezért a büntetési tétel mellett komoly többletköltséggel kell számolnunk az ügyintézés során (adatlekérési, postai, kommunikációs, ügyviteli, inkasszós és esetenként peres költségek).

Közvetlenül megfizetett pótdíjak esetében sem mentesülünk a közreműködés során felmerült költségek rendezése alól, a költségekre behajtására szerződött gazdasági társaságok nyújthatnak be igényt.