A kormánypárti igen szavazatokkal elfogadott javaslatot Kövér László házelnök terjesztette elő még július 5-én. Ebben azt írta, a képviselők a parlament július 4-i ülésén a jegyzőkönyvben rögzítettek szerint az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. A tiszteletdíj csökkentésének összegére vonatkozó javaslatában a házelnök figyelembe vette, hogy az érintett képviselőknek még nem volt fegyelmi ügyük.

A hivatkozott ülésen a miniszterelnöknek a Tavares-jelentéssel foglalkozó beszéde kezdetén a PM-es politikusok egy molinót tartottak fel az ülésteremben azzal a szöveggel: nem akarunk olyan Európát (áthúzva) Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával. Vélhetően Orbán Viktornak a strasbourgi EP-vitában tett azon kijelentésére utaltak, hogy a magyarok nem akarnak olyan Európát, ahol a nagyobb visszaél erejével.

A transzparenst az Országgyűlés munkáját segítő személyzet tagjai vitték ki a teremből.

Szabó Tímea augusztus közepén sajtótájékoztatón azt mondta, beperli az Országgyűlés Hivatalát véleménynyilvánítási jogának korlátozása miatt, ha pedig a bíróság elutasítja, alkotmányos panasszal az Alkotmánybírósághoz fordul. Ezzel egy időben megindítják a strasbourgi eljárást is az európai emberi jogi bíróságnál - közölte.