Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A népszámlálásról szóló törvény szerint a népszámlálásban kötelező volt a részvétel. Aki ezt megtagadta, arra súlyos, természetes személy esetében akár 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság is kiszabható.

A 2022-es népszámlálás közel két hónapja zárult le, ezért a 24.hu rákérdezettKSH-nál,

  • hogy mostanáig hány embert büntettek meg;
  • átlagosan milyen összegre;
  • illetve mekkora tételt jelent az összes büntetés.

Válaszukban kifejtették: a hivatalos statisztikáról szóló törvény kimondja, hogy a fővárosi és megyei kormányhivatal – a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül indított eljárásban – közigazgatási bírsággal sújtja azt az adatszolgáltatót, aki vagy amely

  1. kötelező hivatalos statisztikai adatszolgáltatást nem vagy nem az előírt határidőre teljesíti;
  2. a hivatalos statisztikai célú adatátvételre, adatátadásra vonatkozó kötelezettségét megszegi.

 

A büntetési tételekről első körben ugyanakkor nem küldtek konkrét számokat, azt viszont közölték, hogy a közigazgatási eljárásokkal kapcsolatos kérdések ügyében a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok az illetékesek.

A 24.hu emiatt a Miniszterelnökség Sajtóirodájához fordult ahonnan visszairányították őket a KSH-hoz. Ezúttal a portál már arról érdeklődött, hogy hány közigazgatási hatósági eljárás megindítását kezdeményezték mostanáig.

Kiderült, hogy egyet sem.

Mint írták, a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van.

Kifejtették, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

Felhívták a figyelmet, hogy összesen 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe, ami a becsült várható népesség 96 százaléka.

Az online kitöltések aránya minden előzetes várakozást felülmúlt, azok a háztartások pedig, amelyek a számlálóbiztosokkal együttműködve töltötték ki a kérdőíveket, a visszajelzések alapján többségében megértők voltak a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat a munkájuk elvégzésében.

9,58 millió

A KSH által közölt számok alapján jelenleg Magyarország népességét körülbelül 9,58 milliósra becsülik, azaz megközelítőleg 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből. Közülük lehetnek bőséggel olyanok, akik ténylegesen itthon élnek, de a népszámlálás egyik szakaszában sem válaszoltak a kérdésekre, és persze olyanok is, akik esetleg már külföldön élnek, csak ezt hivatalosan nem jelezték.

Mivel a közigazgatási hatósági eljárást a jogsértés elkövetésétől számított egyéves jogvesztő határidőn belül lehet elindítani, november végéig a KSH akár még dönthet úgy, hogy a népszámlálás alól kibúvókkal szemben él ezzel a lehetőséggel, de a kommunikációjuk arra utal, hogy a következő hónapokban sem kezdeményeznek majd ilyen eljárást több százezer ember ellen.

A népszámlálási kérdőívek feldolgozása egyébként folyamatban van, az első eredmények 2023 első negyedévében lesznek elérhetők, a részletes adatok publikálása pedig 2023 őszén várható.