Áprilisban élesíti az új várólista regisztráló-elszámoló rendszerét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Az új rendszerben hibajelzést kap az orvos, ha a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének. Az indokolatlanul előbbre vett páciens műtétjét pedig nem fizeti ki a biztosító és körülbelül 40 ezer forintra bünteti a szolgáltatót - írja a lap.

A szankció akkor marad csak el, ha például romlott a beteg állapota. Azokat a szolgáltatókat is bünteti a NEAK, akik a bejegyzett időpontban sem végzik el az adott betegnél a beavatkozást. A műtét elmaradásának szakmai indoklására 48-72 óra áll a szolgáltató rendelkezésére. A beavatkozás késlekedésének különösen a gerincbetegeknél, a csípőízületre váróknál gyakori oka, hogy nincsenek műthető állapotban az operációra kijelölt napon. Előfordul, hogy a beteg gondolja meg magát, és már nem kéri a beavatkozást, vagy esetleg időközben máshol már meg is operálták.

A várólista csökkentésre tett kormányzati nyomás árnyoldalairól a minap Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő írt hosszabban. A kórházi dolgozók visszajelzéseiből kiderül, az intézmények mindent megtesznek, hogy elektív, azaz tervezett műtét ne maradjon el, ám ez gyakran az akut estek hátrébb sorolásával érhető csak el. Így előfordul, hogy életveszélyes állapotú betegek a szükségesnél később kerülnek műtőasztalra, mint a várólistás, de nem akut ellátást igénylő páciensek,  vagy az is előfordul, hogy egy műtőben egyszerre két beteget operálnak.