Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bűncselekmények 42,07 százaléka költségvetési csalás, csődbűncselekmény az esetek 10,02 százaléka, a számvitel rendjének megsértése 6,98 százalékkal, az iparjogvédelmi jogok megsértése 5,28 százalékkal, az orgazdaság 4,64 százalékkal szerepel a nyilvántartásban - írja a jelentésre hivatkozva az MTI.

A költségvetési csalás 98,06 milliárd forint, az iparvédelmi jogok megsértése 885,96 millió forint, a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése 2,12 milliárd forint, az orgazdaság 2,6 milliárd forint értékű volt.

Tavaly 696 bűncselekmény esetében csaknem 187 millió szál dohányterméket foglaltak le a NAV munkatársai több mint 6,78 milliárd forint értékben. Magyarországon megjelentek olyan bűnözői csoportok, akik jelentős pénzt fektetnek be cigarettagyárak építésébe. A NAV pénzügyi nyomozói 2016-ban két ilyen bűnszervezetet számoltak fel.

A közlemény szerint új tapasztalat, hogy a csempészet a zöldhatárról átterelődött a nagyobb mennyiséget szállítani képes kamionos forgalomra. Ennek egyik oka a déli határszakaszon felállított fizikai határzár és a fokozottabb hatósági jelenlét, valamint az ukrán határszakaszon a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozóinak elmúlt években kifejtett intenzív felderítő tevékenysége, amelynek köszönhetően 20 cigarettacsempész bűnszervezetet számoltak fel.

A folyamatban lévő büntetőeljárásoknál a vagyonbiztosítás összege - lefoglalás, önkéntes megtérítés együttesen - 33,49 milliárd forint.

Tavaly 2780 költségvetést károsító bűncselekményt derítettek fel a nyomozók 97,27 milliárd forint elkövetési értékben, az ebben a körben teljesített vagyonbiztosítás 34,79 milliárd forint.

Tavaly 31 bűnszervezetet és 23 bűnszövetséget sikerült felderíteni, az 54 szervezetten elkövetett ügyhöz mintegy 39 milliárd forint elkövetési érték társult, ami csaknem másfélszerese a 2015-ösnek.

A pénzügyi információs egység 2016-ban a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatban 8786 szolgáltatók által beküldött bejelentést fogadott - közölte a NAV.