Az utóbbi időben jelentősen bővítette szállodaportfolióját a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group, amely Spanyolországban, Ausztriában és Budapesten vett szállodákat - írja a 24.hu. Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, a BDPST Hotel Management Kft. novembertől átvette a Mátraházán található 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra működtetését, és megvásárolta a szállodát tulajdonló céget is. A 114 szobás hotel eddig Mészáros Lőrinc birodalmához tartozott.

A mátraházi hotelről azonban kevesen tudják, hogy miközben a költségvetés támogatja a felújítását, és a jobboldali üzletemberek között cserél gazdát, évek óta bűnügyi zár alatt van. A szálloda ugyanis a Quaestor érdekeltsége volt, és 2015-ben, amikor a Tarsoly Csaba által irányított brókercég becsődölt, annak ingatlanjait zár alá vette a rendőrség.

Lifestyle Hotel bűnügyi zár alá vételét 2015 tavaszán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) vagyon-visszaszerzési hivatala rendelte el, majd néhány hónap múlva a Budai Központi Kerületi Bíróság is megerősítette, és vagyonelkobzás biztosítása céljából egy egymilliárd forintos terhet is bejegyeztetett az ingatlanra. A korlátozó rendelkezéseket az épület tulajdoni lapján az elmúlt hat évben több bejegyzésben megerősítették. Legutóbb idén júniusban jelezték, hogy a zárlat hatályban van, és feloldása attól függ, hogy a rendőrségi vizsgálat vagy a bírósági eljárás milyen eredménnyel ér véget.

Nem volt bűnöző a szálloda

Az épület 2018-ban mégis kikerült a quaestoros Bérc Hotel Kft. tulajdonából (ez volt a szálloda korábbi neve): egy Mészáros Lőrinc közeli cég szerezte meg. Ebben az ügyben semmilyen mutatvány sem volt, ahogy a házat sem a tetőtől kezdik el építeni, itt is lépésről lépésre az alapoktól végig kellett járni a törvényes eljárás minden lépését – mondta a 24.hu-nak a rendőri múlttal rendelkező, így a hotelt érintő bűnügyi zár jogi hátterét is jól ismerő Csík Zoltán.

Elemezték a helyzetet, és arra jutottak, hogy az ingatlannak nem volt köze bűncselekményekhez, a Bérc Hotel Kft. nem folyt bele az anyacég pénzügyeibe, ezért nem születhet olyan döntés, hogy elkobozzák azt. Így, miután megvásárolták a banki jelzálogot, már csak a felszámolót kellett meggyőzni arról, hogy az uralkodó hitelező szeretné üzemeltetni vállalkozást, mert így megvédheti a jelzáloga értékét. Arról, hogy végül mennyiért sikerült megszerezni a hotelt, Csík nem nyilatkozott.

Megszólalt a Fővárosi Főügyészség

A Fővárosi Főügyészség még a nyomozás során, vagyonelkobzás biztosítása céljából indítványozta a szállodára is kiterjedő zár alá vétel elrendelését, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság még 2015-ben elrendelt, a bűnügyi zárlat tényét az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték - közte csütörtökön a Fővárosi Főügyészség.

 

Az új tulajdonos 2018-ban árverési vétel jogcímen szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát, amely az ingatlan-nyilvántartásba szintén bejegyzésre került.

 

Az új tulajdonos ezt követően kérelmet terjesztett elő a zár alá vétel feloldására, amit azonban a Fővárosi Törvényszék - a Fővárosi Főügyészség erre irányuló indítványaival egyezően - elutasított. A bíróság a döntésében egyebek mellett utalt arra, hogy az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban feljegyzett bűnügyi zárlat tényétől függetlenül végrehajtás alá vonható. A bűnügyi zárlat tehát nem képezi akadályát árverés foganatosításának sem. A zár alá vétel ténye ettől függetlenül a tulajdoni lapon ezután is változatlanul szerepel.

 

Az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett zár alá vétel ténye ezáltal ismert a tulajdonjogot később, jogszerűen megszerző további személyek előtt is.

 

A zár alá vétel ténye tehát a tulajdoni lapon továbbra is változatlanul szerepel.

 

Ez tehát ellentétben azzal, amit a fentiek kapcsán megjelent sajtóhírek sugallanak, azt jelenti, hogy marasztaló ítélet, és esetleges vagyonelkobzás esetén a végrehajtásnak nincs akadálya - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.