A munkavállalók 74 százaléka kap valamilyen béren felüli juttatást - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu felméréséből, amelynek keretében több mint 42 ezer embert kérdeztek meg. A legnépszerűbb tavaly is a Széchenyi pihenő (szép) kártya volt: a dolgozók több mint harmada (34 százalék) kapta, míg Erzsébet-utalványt és a mobiltelefont 24-24 százalékos arányban adtak a munkaadók.

Az eredmények szerint az irodai pozíciókban dolgozó munkaerő részesült a legtöbb juttatásban. Eszerint minden ötödik munkavállaló választhatja a rugalmas munkaidőt, 14 százalékuk parkolóhelyet kapott, 13 százalék céges notebookot, 11 százalék pedig ingyenes italellátást a munkahelyén. A céges rendezvényeket pedig a dolgozók 11 százaléka jelölte meg.

Az informatikusok, mérnökök, menedzserek és felső vezetők esetében árnyaltabb a kép. A mérnökök és informatikusok körében a rugalmas munkaidő a harmadik legnépszerűbb juttatás (25 százalékos gyakorisággal), de extra szabadságot csupán 1 százalékuk kap. A középvezetők és menedzserek többen kapnak mobiltelefont (45 százalék), mint Szép-kártyát (38 százalék), illetve többen kapnak notebookot (26 százalék), mint Erzsébet-utalványt (24 százalék).

A felső vezetőknél mindössze 15 százalék azok aránya, akik nem kapnak semmilyen juttatást, de természetesen a feladataik elvégzéséhez nélkülözhetetlen juttatások mellett (62 százalékuk kap mobiltelefont, 46 százalék személygépkocsit, 42 százalék notebookot) a rugalmas munkaidő (36 százalék) és a parkolóhely (25 százalék) gyakoribb az átlagnál.

Egyre gyakoribb a toborzási bónusz

Minden tizedik munkavállaló helyi utazási bérletet illetve egészségpénztári támogatást kapott a munkaadójától. Egyre népszerűbb az alkalmazottak képzése (9 százalék) is. A munkaadók ugyanis a nagy munkaerőhiány közepette ezzel a juttatással is megpróbálják maguknál tartani és motiválni a dolgozóikat.

Ezt támasztja alá a szintén egyre népszerűbb dolgozói ajánlás jutalma (vagy más néven a toborzási bónusz), amelyet tavaly már a megkérdezettek 6 százaléka jelölt meg. Toborzási bónusz annak a dolgozónak jár, aki új embert tud hozni vagy ajánlani a céghez. Érdekesség, hogy a legnagyobb mértékben (7 százalék) a mérnökök és informatikusok esetében kínálják fel ezt a bónuszt.

A fizikai munkások keveset kapnak

Az alacsonyabb pozíciókban dolgozók, illetve a fizikai munkások részesülnek a legkevesebb juttatásban - adta hírül a Fizetesek.hu. A segédmunkások 40 százaléka, a szakmunkások illetve a szolgáltatási szférában dolgozók 37 százaléka nem kap semmilyen juttatást.

A segédmunkások körében a legnépszerűbb juttatásnak az Erzsébet-utalvány számít, ezt 20 százalékuk kapja, míg Szép-kártyát 17 százalék, helyi utazási bérletet pedig 10 százalék. Az összes többi juttatás mértéke pedig nem haladja meg az 5 százalékot sem.

Fotó forrása: Shutterstock.