Hétfőn reggel jelent meg a Magyar Idők cikke a minimálbéremelésről és a cafeteria-rendszer átalakításáról. A lap úgy idézte Palkovics László innovációs minisztert, hogy az azt, mondta "a szakszervezetek sem ragaszkodnak a béren kívüli juttatási rendszer fenntartásához", valamint hozzátették, hogy ezt megerősítette Mészáros Melinda, a Liga vezetője is.

A szakszervezeti konföderáció ezzel szemben hétfő délelőtt helyreigazítást adott közre, állítva, hogy Mészáros Melinda nem ezt mondta. Az álláspontjuk ugyanis az, hogy egyetértettek Palkovics következő kijelentésével:

a szakszervezetek nem ragaszkodnak a béren kívüli juttatási rendszer változatlan formában való fenntartásához.

A munkavállalói érdekképviseletek határozott és következetesen képviselt álláspontja, hogy a béren kívüli juttatások korábbi rendszeréből a családok támogatását, a mobilitási-lakhatási, valamint az öngondoskodást elősegítő juttatási elemeket mindenképpen meg kell őrizni. Ebben a kérdésben mindegyik szakszervezeti konföderáció egyetért - írják az ügy kapcsán kiadott közleményükben.

Az állításuk azért is fontos, mert az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a reggeli cikkel egyszerre adott ki közleményt, melyben azt kifogásolják, hogy az állami támogatás kivétele a rendszerből - számításaik szerint - 1,5 millió dolgozótól átlagosan 30 ezer forintnyi béren kívüli juttatást vesz el a kormány. Követelik a jövő évi adótörvény felülvizsgálatát, sőt, tüntetésre is készülnek, hogy kiálljanak a megkurtított tárcájú dolgozókért.