Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB elsődleges céljairól, alapvető és egyéb feladatairól, valamint intézményi, működési, személyi és pénzügyi függetlenségéről, továbbá a működéséről rendelkező MNBtv. – az Európai Unió működéséről szóló szerződés 127. cikkével összhangban – deklarálja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank e cél veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját.

Fenti feladatával összhangban az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat (’330 pontos Versenyképességi Program’, ’A fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja’ stb), illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul. Az MNBtv. szerint a MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a Kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

Mindezek fényében a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB ezért azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól.