Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank nem kívánja kommentálni miniszterelnök úr kijelentését. A tegnapi konzultáción -, ahol Matocsy György és Simor András konzultált - nem került szóba konkrétan az a kérdéskör, amelyet Orbán Viktor ma reggeli sajtóinterjújában említett - tudta meg a Napi Gazdaság Online. A jegybank ezzel arra a felvetésre utalt, hogy a miniszterelnök szerint az MNB tartalékait lehetne felhasználni a növekedés beindításához.

Amint arról beszámoltunk, a miniszterelnök a nemzetgazdasági miniszternek és a jegybankelnöknek a növekedésről szóló konzultációjával kapcsolatban úgy nyilatkozott a közrádiónak: azért volt szükség az egyeztetésre, mert az MNB nélkül nem lehet előteremteni a forrásokat. A kormányfő szerint a jegybank és a kormány "ebben a modern világban együttműködésre van ítélve".

Az MNB óriási pénzeket kezel, amelyeket mozgósítani lehet a gazdasági növekedés érdekében, vagyis a jegybankban "heverő" nagy tartalékoknak a növekedésbe való bevonásáról kell megegyeznie a nemzetgazdasági tárca vezetőjének Simor Andrással, a nemzeti bank elnökével - hangsúlyozta Orbán abban az interjúban, ahol arról is beszélt, hogy Magyarországot újabb spekulációs támadás érheti.

A jegybanki alapkamat emeléséről szólva Orbán Viktor azt mondta az interjúban, hogy mindig is a kamatemelés ellen volt, mert az rossz a reálgazdaságnak, de elfogadja, hogy időnként szükség lehet arra, azonban hogy pontosan mikor, az az MNB döntésének függvénye. A kormányfő szavai szerint összességében azt tartja jónak, ha a vállalkozások minél olcsóbban jutnak hitelhez, minél több munkahelyet tudnak létrehozni, ezért ő mindig a kamatcsökkentés és a vállalkozásokat segítő olcsóbb pénz híve.
Véleménye szerint, ha az ország ma úgy állna, mint 2002-ben, "észre sem vennénk, hogy Európában válság van". "Az európai első ligában fociztunk" akkor, ám "visszacsúsztunk a harmadik ligába, és a cél az, hogy visszakerüljünk az elsőbe"; ehhez együttműködés kell például a szakszervezetekkel és a jegybankkal - fogalmazott.