A bejelentés szerint állítólag a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a III. fázisú vizsgálat időközi eredményei alapján engedélyt adott a CanSino oltás, a Convidecia márkanévvel illetett készítmény felhasználására - áll a társaság közleményében a hírügynökség szerint.

Magyarország volt az első olyan EU-ország, amely kínai vagy orosz vakcinákat vásárolt és használt, és különálló jóváhagyási gyakorlata és az oltásokkal kapcsolatos tárgyalások kritikákat is kapott Brüsszelből.

QP | Quality Placement

Újabban több európai ország is kifejezte érdeklődését az orosz és kínai oltások megvásárlása iránt, mivel a nyugati szállítóktól érkező szállítmányok késnek vagy lassúak.

Magyarország jóváhagyta a China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) által kifejlesztett Covid-19-vakcináját már februárban.

A CanSinoBIO oltása egyadagos vakcina, amelyet jelenleg Kínában, Pakisztánban és Mexikóban is engedélyeztek.

Telex információi szerint a CanSino vakcináját már korábban, még a Sinopharm-vakcina és a Szputnyik V engedélyezése előtt vizsgálta a gyógyszerhatóság, de akkor a szakértők szerint még nem volt elérhető elegendő információ róla. A portál úgy tudja, hogy oltóanyaga vírusvektor-alapú, azaz magát a koronavírust vagy a darabjait nem tartalmazza, csak a tüskefehérjéje előállításához szükséges genetikai információt. Ez 65 százalékos védettséget ad, továbbá 65 év felettiek is megkaphatják.

Az OGYÉI honlapján egyelőre nem jelent meg erre vonatkozó tájékoztatás. Az ügyben megkerestük a hatóságot, válaszukkal frissítjük a cikket.