Tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva 8,4 százalékkal (12 ezerrel) kevesebb új gazdasági szervezetet jegyeztek be, miközben a márciusban bevezetett kijárási korlátozások miatt rengeteg társaság szüneteltette a tevékenységét. Legtöbben április végén húzták be a féket, ekkorra 108 ezer, azaz minden ötödik vállalkozó függesztette fel a működését, főként a fővárosban és Pest megyében - írja a Magyar Nemzet a statisztikai hivatal összefoglalója alapján. 2021 februárjára viszont javult a cégalapítási kedv.

Az ipari termelést is hátrányosan érintette a kényszerszünet: az üzemleállások miatt áprilisban és májusban szakadt be. A termelés volumene az egy évvel korábbitól 37, illetve 31 százalékkal maradt el. A következő hónapokban mérséklődött, majd szeptemberre megszűnt a termeléskiesés, az egész évi teljesítmény 2019-hez képest 5,8 százalékkal volt alacsonyabb. A visszaesés fő oka, hogy a magyar ipar exportfüggő, de a külpiacok beszűkültek a járvány miatt.

A kiskereskedelemben a forgalomcsökkenés inkább a nyugati országrész (főként a határ menti területek) és egyes jelentős turisztikai vonzerővel rendelkező, valamint a számottevő átutazó forgalmat lebonyolító járások kiskereskedelmi egységeit érintette. A határon átjövő bevásárlóturizmus is zsugorodott tavasszal, a nyári hónapokra valamennyire ez megszűnt, majd az őszi határzár után ismét beesett a forgalom.

A legnagyobb ütést a turizmus kapta: a bevezetett határzár és az utazási korlátozások 2020 március közepétől egyik napról a másikra szinte lenullázták a külföldi és a belföldi vendégforgalmat. Az áprilisi mélypont után a májusi enyhítésekkel az ágazat némileg magához tért a pünkösdi hosszú hétvégével, de még a nyári hónapokban megnőtt forgalom sem pótolta a kiesést.

Az ingatlanpiac is megérezte a vírus terjedésének kedvezőtlen hatásait: visszaesett az amúgy is lefelé tartó lakásépítési kedv, országosan a 2020-ban kiadott új lakásépítési engedélyek alapján az előző évinél 36 százalékkal kevesebb, mintegy 23 ezer új lakás építését tervezték.

A járványnak a magánbérleti piacra gyakorolt hatásai a kínálat döntő hányadát lefedő fővárosban mutatkoztak meg a leginkább. A külföldi turisták hiá­nya miatt üresen álló Airbnb-lakások, illetve a vidéki hallgatók hazaköltözésének következményeként üresen maradó albérletek jelentősen megemelték a kínálatot - írja a lap, amely szerint a harmadik hullám még további károkat okozhat a gazdaságnak, szakértők is az oltási kampány pozitív hatásaitól várják a fellendülést.