Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a fiatalok fokozatos előretörése természetszerű, a cégtulajdonosok és a cégvezetők nagy többségében mindig is a tapasztaltabb korosztályokból kerülnek ki. A generációk cseréje azonban a cégvilágban sem maradhat el. "Napjainkban egyre látványosabban körvonalazódik az Y generációs fiatalok szerepvállalásának erősödése" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

2020-ban ugyanis 100 ezer fölé emelkedett azon Y generációs menedzserek száma, akik cégjegyzésre jogosultsággal is rendelkeznek, és ezzel az Y generáció lett a második legszámosabb bázis a cégvezetők körében.

Korosztályok, generációk
GenerációSzületés éve
Veterán generáció1940 előtt
Baby Boom generáció1940-1959
X generáció1960-1979
Y generáció1980-1995
Z generáció1996-2007
Alfa generáció2008 után
Forrás: Opten

A generációkutatók 6 különböző generációra osztják a jelenleg élő magánszemélyeket születési idejük alapján. A különböző generációk jelentősen eltérő gazdasági és szociális körülmények között nőttek fel, és eltérő tapasztalatokat szereztek felnőtt korukban is. A korosztályos különbségek így természetszerűen különböző attitűddel rendelkező csoportokat határoznak meg. A személyiségi eltérések ugyan csoporton belül is jelentősek lehetnek, de mégis általánosságban más jellemvonásokkal rendelkezik egy világháborút is megélt veterán, mint egy információs érába született fiatal.