A NAV vizsgálatainak, folyamatos perelőkészítő ellenőrzéseinek célja a perben előterjeszthető bizonyítékok begyűjtése, és ennek eredményeként a piaci verseny tisztességtelen szereplőinek kizárása a gazdasági életből.

Az elmúlt években országosan mintegy 3 ezer per indult a saját cégüket "cégtemetőknek" továbbadó tisztségviselőkkel szemben és milliárdos nagyságrendben állapítottak meg fizetési kötelezettségeket a felelősség alól kibújni próbáló vezetők rovására - adta hírül a NAV

A megindított perek szinte mindegyikét megnyerte a hivatal, több száz esetben pedig egyezség született a felek között. Az adóhivatal szerint a vállalkozások vezetői a bírósági döntések alapján kénytelenek személyesen megfizetni az okozott károkat akkor is, ha még a fizetésképtelenségi eljárás megindítása előtt a céget értékesítik egy "cégtemetőnek". Ha nem fizetnek, akkor a hitelező kérelmére akár öt évre is eltilthatják a cégképviselettől és az irányító befolyást biztosító üzletrészek megszerzésétől őket.

A NAV szerint a pereknek gazdaságfehérítő hatásuk is van, hiszen a tisztességtelen vállalatvezetőket visszatarthatják a hitelezők megkárosításától, az eltiltás pedig lehetővé teszi a szabálykövető vállalkozások piaci megerősödését - olvasható a közleményben.