Manfred Weber a Népszavának adott nyilatkozatában közölte, hogy a CEU budapesti működésének "megmentésére" kidolgozott tervében magas színvonalú együttműködés jöhet létre a Közép-európai Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem között.

Ha sikerül a két megállapodást összehoznia a CEU-nak, az már olyan "hátországot" biztosíthat számára, amelyet Orbán Viktor kormányfő sem tud majd könnyen figyelmen kívül hagyni. Különösen, ha a CEU más amerikai egyetemekkel is szerződést köt, márpedig a Népszava szerint a vezetés több tengerentúli felsőoktatási intézménnyel is együttműködne.

A TUM delegációja május 7-én érkezik Budapestre, hogy aláírja a két egyetem közötti megállapodást. A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) nagyon erős kapcsolatokkal rendelkezik az amerikai egyetemmel, így miután a TUM-mal megkötjük az együttműködési szerződést, a Stanforddal is hasonló tárgyalásokba kezdünk - mondta egy az ügyre rálátó forrás. Hogy ezek meddig tarthatnak, az attól is függ, milyen jellegű megállapodásra törekszik a két intézmény tette hozzá a forrás.

Az egyetemek közötti egyeztetések tisztán szakmai alapon folynak, mint az lap megtudta, a CEU vezetése sem az Európai Néppárt, sem a Fidesz vagy a magyar kormány képviselőivel nem áll kapcsolatban és kiszállt az egyetem jövőjéről szóló tárgyalásokból a budapesti amerikai nagykövetség is.