Az első hat hónapban összesen 13 millió szál illegálisan behozott vagy itt előállított cigarettát foglalt le az adóhatóság. Ez csupán a fele, a harmada a korábbi években lefülelt féléves mennyiségeknek - írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása alapján.

A legvalószínűbb az, hogy a világjárvány miatti kijárási korlátozások és határlezárások miatt egyszerűen nem tudtak dolgozni a csempészek. A hatósági akciók nem lettek se eredménytelenebbek, és arra is kicsi az esély, hogy a piac magától zsugorodott volna. Nemzetközi jelenség, hogy a járvány miatt elrendelt közlekedési, áruszállítási korlátozások, és az ehhez kapcsolódó jelentősebb hatósági ellenőrzések miatt idén a korábbinál jóval szűkebb tér maradt - ha maradt egyáltalán - az engedély nélkül előállított vagy beszerzett áruk mozgatására.

A NAV pénzügy­őrei és pénzügyi nyomozói idén, az első fél évben nagyjából hatezer esetben intézkedtek a dohány feketepiacának kisebb vagy nagyobb, szervezett vagy alkalom szülte szereplőinek ügyeiben. Az akciókban 13,2 millió szál jogsértő módon behozott vagy itt előállított cigaretta akadt fenn a hatósági hálón, a füstölnivaló együttes értéke kevéssel ugyan, de túllépte az egymilliárd forintot. Emellett a NAV emberei több mint 3,3 tonna finomra vágott vagy egyéb fogyasztási dohányra bukkantak, a jelentősnek tűnő mennyiség feketepiaci ára megközelítette a 210 millió forintot - áll a lap összefoglalójában.

A csempészés helyett sokan próbálkoztak meg azzal, hogy olyan illegális gyárat rendeztek be idehaza, amelyben akár milliószám állíthattak elő cigarettát. Ehhez persze papírt és dohányt kellett nagy mennyiségben beszerezni, és a megfelelő munkaerő mellett a raktározásról is gondoskodni kellett.