A hatóság szerint a limonádét, ha gyerekeknek szánjuk, akkor ásvány- vagy forrásvízből érdemes elkészíteni, ha pedig csapvízből, akkor azt érdemes előtte felforralni (és természetesen lehűteni fogyasztás előtt - szerk.). érdemes figyelembe venni a víz ásványianyag-tartalmát.

A másik fontos összetevője a citromlé, amit a legjobb friss citromból készíteni. Ha a limonádéba citromkarikákat is szeletelni szeretnénk, ügyeljünk a gyümölcs vásárlásakor arra, hogy kezelt-e a héja vagy emberi fogyasztásra alkalmas. Ez az információ az előre csomagolt citromoknál a címkéről leolvasható.

A citromot meleg, folyó víz alatt mossuk meg legalább 10-15 másodpercen keresztül.

Így tudjuk megtisztítani a káros anyagoktól.

Mielőtt a vizet ráöntjük érdemes elkészíteni a citromos cukros alapot. Édesíteni természetesen más módon is lehet, nyírfacukorral, fruktózzal vagy édesítővel ki-ki ízlése szerint.

A nagy melegben minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban frissít.

További limonádékészítési tippek:

  • Limonádékészítés előtt mossunk kezet.
  • Készítsük elő az alapanyagokat, szükséges eszközöket, legyen minden kézközelben.
  • A citrom felszeleteléséhez használjuk az zöldségek-gyümölcsök aprítására rendszeresített vágódeszkát.
  • Válasszunk olyan kancsót, aminek teteje is van, így biztosan nem szennyeződhet italunk.
  • Vannak már olyan kancsók is, amelyekben egy hűtőrúd található, ide lehet tenni a jégkockákat, melyek anélkül hűtik italunkat, hogy az közben felhígulna.
  • Amennyiben más gyümölcsökkel, fűszerekkel (pl.: menta, bazsalikom) gazdagítjuk hűsítőnket, minden esetben mossuk meg őket folyó víz alatt, majd csepegtessük le.