Közel 130 jelentkezés érkezett a Civil Díj pályázatra, amelyen a 2020-as év legsikeresebb civil programjait kereste a főszervező NIOK Alapítvány, szervező partnere, a Civil Iránytű Alapítvány, és a szakértőkből álló zsűri. A döntőbe került 27 szervezet közül nyolc vehetett át díjakat a tegnapi díjátadó eseményen.

A tavalyi év már csak a koronavírus világjárvány alatt tapasztalt társadalmi összefogás és számtalan inspiráló program miatt is érdekes, a döntőbe jutott kezdeményezések is nagy arányban válaszoltak a kapcsolódó kihívásokra. A nyerteseket vállalati és civil vezetőkből, szakemberekből álló zsűri választotta ki, a kilencedik díjat pedig a közönség ítélte oda online szavazáson keresztül.

Az idei év díjazott szervezetei és projektjei

● Legígéretesebb új szervezet: Alteregom Egyesület

● Legjobb együttműködés: KórházSuli Alapítvány: Amikor a világod a feje tetejére áll...

● Legjobb helyi kezdeményezés: Összefogás a Vasasi Füstölő megmentéséért csoport: Fiatalok a 100 éves Füstölő megmentéséért

● Legjobb társadalmi vállalkozás: AdniJóga

● Legnagyobb hatású projekt: Társaság a Szabadságjogokért: Rendkívüli helyzet, állandó védelem!

● Legjobb kommunikációs kampány: Háttér Társaság, Szivárványcsaládokért Alapítvány: A család az család

● Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt: Magyar Kerékpárosklub: Új kerékpársávok Budapesten

● Legsikeresebb adománygyűjtés: Független Előadó-művészeti Szövetség: Második hullám - Támogassuk a színházi dolgozókat!

● Közönségdíj: Háttér Társaság, Szivárványcsaládokért Alapítvány: A család az család

A nyertes szervezetek oklevélben részesültek, illetve megkapják a Civil Díj 2021 logó használatának jogát. A döntőbe került kezdeményezésekről részletes leírás itt érhető el. A Civil Díj főtámogatója az Erste Bank.

"Az Erste 200 évvel ezelőtti alapítása óta támogatja azokat, akikben csak kevesen hisznek, és segíteni szeretné őket a gazdasági fejlődésben és a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben. A pénzintézet ezért a Social Banking programjának keretében kedvező számlacsomaggal és hitellel, valamint támogatással és edukációs programokkal, stratégiai és pénzügyi képzéssel támogatja a társadalmilag hasznos vállalkozások működését" – idézi a közlemény Szalay Orsolyát, a Erste Bank Hungary Social Banking területének vezetőjét.

A Civil Díj program célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a civil kezdeményezésekre, amelyek kiemelkedő eredményeket értek el, különösen innovatívak, rendkívüli összefogást generáltak, változást indítottak el, vagy „csak” jó példával szolgálnak a többi civil számára. A díjat alapító NIOK Alapítvány küldetése a hazai civil szektor megerősítése és az adományozás fejlesztése. A díj célja ezért az is, hogy minél többen megismerjék a szektor kiemelkedő kezdeményezéseit, és erősödjön a szervezetekbe vetett bizalom.