Az ilyen és ehhez hasonló kérdések - amelyek az esélyegyenlőség mindennapi kihívásait és megnyilvánulásait feszegetik - hozták létre a Civil Licit esélyegyenlőségi árverést. A rendezvény nem más, mint egy hagyományos aukció formájába öntött párbeszéd civil szervezetek és a vállalkozói szféra között, amely már harmadik alkalommal kerül megrendezésre, idén június 9-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Kísérőrendezvényeként „Civil Licit Stand Up Comedy Esték" címmel június 8-a és 10-e között három napon át ismert stand uposok mutatják be műsorukkal az esélyegyenlőség humoros oldalát a Gödör Klubban.


Egyre több civil szervezet ismeri fel, hogy fennmaradásához, missziójának kiteljesítéséhez piacképessé kell tennie szolgáltatásait, és értékesítenie kell azokat. Ezzel egy időben örvendetesen nő azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek komolyan gondolják, hogy a gazdasági teljesítmény mellett a társadalmi környezettel való harmonikus együttélés is elengedhetetlen a hosszú távú sikerek eléréséhez.

Magyarországon a hátrányos helyzetű emberek életének, problémáinak, nézőpontjának ismerete a többség körében nem elterjedt. Jellemző viszont, hogy amit nem értünk és nem ismerünk, attól tartunk, és távolságot tartunk. Ez indokolatlanul megnehezíti az együttélést és a hátrányos helyzetű emberek bevonását a munka világába.

A Civil Licit elnevezésű program 2008-ban jött létre, amely egy esélyegyenlőségi árverés olyan civil szervezetek és vállalkozások részvételével, amelyek felvilágosult és aktív hozzáállással, valamint tenni akarással viseltetnek az esélyegyenlőség ügye iránt.

A rendezvényt pontosan úgy kell elképzelni, mint egy árverést, csak nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem részletesen bemutatott civil szolgáltatásokat kínálnak megvételre a civil szervezetek a két kikiáltó, Winkler Nóra és Till Attila segítségével. Olyan szolgáltatásokra - például érzékenyítő tréningekre, speciális kommunikációs képzésekre, családbarát munkahely kialakítását célzó tanácsadásra - lehet gondolni, amelyeknek a közvetlen ismeret és képesség megszerzése mellett óriási szerepe lehet a vállalaton belüli és vállalatok közötti tolerancia, együttműködés és nyitottság területén, már pedig ezekben a hazai vállalatok ugyan csak el vannak maradva az európai színvonaltól.

A megvételre kínált szolgáltatásokért értelemszerűen nem műgyűjtők, hanem vállalkozók, vállalatok versenyeznek.

Olyan vállalatok, amelyek felismerték, hogy a nagyobb együttműködési hajlandóság, az egymásra és a környezetünkre való nagyobb odafigyelés jobb alkalmazkodást, nagyobb adaptációs képességet, jobb légkört, és ezeken keresztül piaci versenyelőnyt eredményez.

Egyre több vállalatnak van CSR (Corporate Social Responsibility - a vállalat társadalmi szerepvállalása) stratégiája, amely összefoglalja, hogy a vállalkozás hogyan járul hozzá a fenntartható fejlődés megteremtéséhez, miképpen teremti meg a harmóniát a természeti és társadalmi környezetével. Ennek a stratégiának lehet - sőt, kell, hogy legyen - a része a hátrányos helyzetű emberekhez való viszony meghatározása, legyen szó akár munkavállalóról, ügyfélről vagy beszállítóról.

Mit vállalnak a Civil Liciten résztvevő vállalatok? - A résztvevő cégek egy-egy felelős vezetővel képviseltetik magukat az árverésen. Nem szükséges előzetesen kötelezettséget vállalni, csak akkor kell licitálni, ha valamelyik árverezésre kerülő szolgáltatás megtetszik, és természetesen csak a nyertes licitálóknak kerül pénzbe a részvétel.

Mit nyernek a Civil Liciten résztvevő vállalatok? - Értékes szolgáltatásokra licitálhatnak, amelyek hozzájárulnak az esélyegyenlőség igényének vállalaton belüli növeléséhez, ezen keresztül pedig a vállalati kultúra és a munkatársi elköteleződés erősítéséhez, valamint a tudatos munkaadói és vállalati imidzs erősítéséhez, amely előbb-utóbb megtérül és gazdasági előnyöket is eredményez


Az idei évben, harmadízben megrendezendő Civil Licit rendezvényt az ESZA Nonprofit Kft. mellett támogatja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint az európai uniós és hazai forrású vállalkozói pályázatok közreműködő szervezete, a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. is.


Kérjük, hogy látogasson el a rendezvény honlapjára, tekintse meg a pályázati úton kiválasztott tizenöt, árverezésre bocsátott szolgáltatást: www.civillicit.hu

Vállalatok részvételi jelentkezését várjuk a https://www.napi.hu e-mail címen és a 06/1 240 3803-as telefonszámon.

QP | Quality Placement