Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nyáron lehet nagyobb lazítás, talán már maszk nélkül lehet a strandon napozni - mondta  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szavai szerint van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen: az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg. Ez a védettség azonban csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki. A vakcina felvétele azért is fontos, mert hatékony gyógyszer még nincs a betegség kezelésére, az első legkorábban 2021 végére készülhet el.

Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap - állapította meg az infektológus.

Szlávik János szerint például Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv. Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni - fogalmazott a főorvos, aki szerint először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba. Példaként említette, hogy nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

A gyerekek teljes oltását nem látja szükségesnek, noha a Pfizernél már vannak kedvező tapasztalatok a gyerekek immunizálására. A rizikócsoportokba tartozóknál érdemes lesz majd alkalmazni.