Nyáron lehet nagyobb lazítás, talán már maszk nélkül lehet a strandon napozni - mondta  Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szavai szerint van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen: az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztos nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba és nem halunk meg. Ez a védettség azonban csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki. A vakcina felvétele azért is fontos, mert hatékony gyógyszer még nincs a betegség kezelésére, az első legkorábban 2021 végére készülhet el.

QP | Quality Placement

Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap - állapította meg az infektológus.

Szlávik János szerint például Izraelben az 50 százalékos átoltottság elérése után lanyhulni kezdett az oltakozási kedv. Nagy engedményeket a lakosság negyedének átoltottsága után nem lehet adni. Ennyivel még nem lehet visszatérni a normális életünkhöz. Nyáron juthatunk el oda, hogy komolyabb engedményeket lehet tenni - fogalmazott a főorvos, aki szerint először a nyílt terekben való nagyobb mozgás jöhet szóba. Példaként említette, hogy nyáron egy focimeccsen a tömeg még veszélyes lehet, de a strandon talán majd nem kell maszkban napozni.

A gyerekek teljes oltását nem látja szükségesnek, noha a Pfizernél már vannak kedvező tapasztalatok a gyerekek immunizálására. A rizikócsoportokba tartozóknál érdemes lesz majd alkalmazni.