Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Varga Mihály pénzügyminiszter október elején jelentette be, hogy Magyarország 183 millió euró (jelenlegi árfolyamon közel 66 milliárd forint) kedvező finanszírozáshoz jut az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banktól (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB) egészségügyi fejlesztésekre. A pénzt 17 kórház felújítására, laboratóriumi fejlesztésekre, vizsgálati kellékekre és egészségügyi védőeszközök beszerzésére fordítják.

A hvg.hu most kiderítette - a támogatási program dokumentumaira hivatkozva -, hogy Magyarország valójában járványhitelt kap az AIIB "Covid-19 Helyreállítási Eszköze" keretében. A magas koronavírus-halálozási ráta és az elöregedő népesség miatt az ország sebezhetően áll egy újabb járványhullám előtt. A magyar lakosság körében magas a krónikus betegségekben szenvedők aránya, a közegészségügyi intézmények pedig elöregedettek, fejlesztésekre szorulnak, bővíteni kell az intenzív osztályok kapacitásait is - áll a hitelkonstrukciót bemutató dokumentumban.

Magyarország az első Ázsián kívüli ország, amely finanszírozást vesz igénybe a bank Covid-19 Helyreállítási Eszköze alatt.

Önrészt is vállalt a kormány

A 183,1 millió eurós (mintegy 66 milliárd forint, ami nem nagy összeg, hisz egy nagyobb stadion ára sem jön ki belőle) egészségügyi projekthez a magyar kormány 43,3 millió euró önrészt vállalt a kórházfelújítások megvalósításából, az AIIB pedig 128,2 millió eurót ad. 

Az AIIB-projekt három komponensből áll:

  • Betegkezelési eszközök beszerzése 27,6 millió euró értékben. Oxigénterápiás eszközökre, életjelmonitorokra, védőfelszerelésekre és gyógyszerekre lehet költeni a pénzt.
  • Kórházi laboratóriumi kapacitások fejlesztése 27,3 millió euró értékben. Ezt a pénzt laborfelszerelésekre, tesztkészletekre, vegyi anyagokra lehet költeni.
  • Kórházépületek felújítása 171,5 millió euró értékben.

Az is kiderült a hvg.hu cikke szerint, hogy az eszközbeszerzésekre fordítható összesen mintegy 55 millió euróból nem új berendezéseket vesznek, hanem azt a már megvásárolt eszközökre könyvelheti el a kormány.

A kórházfelújításokkal kapcsolatban pedig a cikk szerzője megjegyezte, hogy a kormány 2020 közepén már bejelentett kórházfelújításokat. Az akkor kiadott kormányhatározat szerint az emberi erőforrások miniszterének meg kell vizsgálnia, hogy be lehet-e vonni 60 milliárd forint uniós forrást. A kormány most épp ennyi hitelt vesz fel az AIIB-től.