A szerda este megjelent, csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében koronavírus általi megbetegedések megelőzését és ezáltal a koronavírus okozta járvány felszámolását elősegítő oltóanyagok, valamint a koronavírus miatt kialakult betegségek kezelésére irányuló gyógyszerek Magyarországra történő behozatala és alkalmazása egyszerűbb és gyorsabb lehet.

A magyar kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni. Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kabinet minden megoldásra nyitott, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina.

Az EU szabályai alapján az uniós tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában.

A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.

A gyorsítás része az is, hogy a koronavírus-megbetegedésekkel kapcsolatos kérelmeket a gyógyszerészeti államigazgatási szerv soron kívül bírálja el.