A szerda este megjelent, csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében koronavírus általi megbetegedések megelőzését és ezáltal a koronavírus okozta járvány felszámolását elősegítő oltóanyagok, valamint a koronavírus miatt kialakult betegségek kezelésére irányuló gyógyszerek Magyarországra történő behozatala és alkalmazása egyszerűbb és gyorsabb lehet.

A magyar kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból tudjon koronavírus elleni vakcinát beszerezni. Minden olyan országgal tárgyalunk, ahol előrehaladott és ígéretes a vakcinakutatás - írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A kabinet minden megoldásra nyitott, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina.

QP | Quality Placement

Az EU szabályai alapján az uniós tagállamok az unión kívülről is vásárolhatnak vakcinát, minden ország maga dönt arról, hogy milyen vakcinát engedélyez a saját országában.

A jogszabály lehetővé teszi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet számára, hogy ideiglenesen engedélyezze harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, amennyiben a készítmény minőségileg megfelelő és az elvégzett vizsgálatok alapján hatékonynak bizonyul. Az engedély legfeljebb hat hónapos határozott időre adható ki, ami különösen indokolt esetben legfeljebb további hat hónappal meghosszabbítható.

A gyorsítás része az is, hogy a koronavírus-megbetegedésekkel kapcsolatos kérelmeket a gyógyszerészeti államigazgatási szerv soron kívül bírálja el.