Hazánkban összességében eddig kevés volt a fertőzött a járvány során, de az egymillió főre jutó koronavírus-tesztek száma alapján a sereghajtók között van más uniós országokhoz képest.

A nagyon kevés koronavírus-tesztnek viszont a 17 százaléka pozitív volt, mely a harmadik legmagasabb arány az uniós tagállamok között. A legtöbbet Ciprus, Ausztria és Dánia tesztelt az eddigi koronavírus-hullámok során, és az egymillió főre jutó fertőzöttek száma Dániában, Szlovéniában és Szlovákiában volt a legmagasabb.

A kórházban kezelt koronavírusos betegek egymillió főre eső átlagos heti száma szempontjából Magyarország a második legrosszabb eredményt produkálta Bulgária mögött, és a vírus miatt elhunytak száma is összességében a második legmagasabb volt az uniós országok között.

A 0-39 éves korosztályban Magyarországon volt az 5. legmagasabb a többlethalálozás aránya, és csak Észtország, Bulgária, Litvánia és Románia teljesített rosszabbul a pandémia alatt. A 40-59 és a 60-79 éves korcsoportok többletmortalitását figyelembe véve Magyarország szintén bekerült a top10-be.

A koronavírus-járvány kezdetétől 2022 januárjának közepéig összességében 40 000-rel többen haltak meg hazánkban, mint arra a pandémia előtt számítottak, és csak a 80 év felettiek esetében voltak a magyar koronavírus-halálozási statisztikák nagyjából a többi uniós országhoz hasonlók.

A lesújtó eredmények a kevés tesztnek, a későn bevezetett járványügyi intézkedéseknek, az egészségügyben tapasztalható kapacitáshiánynak, és a lakosság általános rossz egészségügyi állapotának tudhatók be.