"Laborkörülmények között igazolták, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől" - mondta el a Hetek.hu-nak Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. - Németországban még hátravan a harmadik klinikai tesztfázis, és úgy látszik, hogy emberben is működni fog, tehát ez egy ígéretes szer - tette hozzá.

Korábban lehetett hallani arról is, hogy a Pécsi Tudományegyetem virológusai az osztrákokkal közösen fejlesztenek egy koronavírus elleni vakcinát. Erről a projektről a kutató elmondta, hogy mivel időközben többféle vakcina is elérhetővé vált világszerte, és a óriási a gyártási kapacitás is, ez a fejlesztés okafogyottá vált, bár kutatási szempontból továbbra is érdekes.

Ugyanakkor esély nyílhat arra, hogy az mRNS vakcinák gyártása Magyarországon is lehetővé váljon: igyekeznek hazahozni az mRNS-vakcinatechnológia tudástranszferét. „Ugyanis az mRNS-vakcina gyártásához egy sor különböző kutató elme kell: fehérjebiológus, modellező, virológus és sok más szakértő. Most itthon hozzuk létre ennek a tudományos hálózatát” – mondta Kemenesi Gábor. 

Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth Rádiós rádióinterjújában elmondta, akár magyar gyárakban is készülhetnek a jövőben azok a hazai fejlesztésű vakcinák, amelyek akár a jelenleg piacon lévőknél is jobb lehet.