A magyar gazdaság erőteljeset fékezett 2016 első negyedévében. A lassulás nagyjából visszatükrözte a LeadING HUBE által felvázolt növekedési pályát, amely a gazdaság jelentős mértékű lassulását már hónapokkal előre jelezte. Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy a LeadING HUBE predikciós képessége egyelőre kiállta a próbát - mondta Virovácz Péter, az ING Bank makroelemzője.

A gazdaság növekedését az építőipar és az ipar fogta vissza az első három hónapban. Mindez nem váratlan, hiszen január-márciusban az építőipar csaknem 28 százalékkal esett vissza, míg az ipar csak 0,3 százalékkal nőtt éves alapon.

A LeadING HUBE a gazdaság további lassulását jelzi a következő hónapokban, mely tendencia az idei év közepéig kitarthat. Ez főként annak a következménye, hogy az építőipari rendelésállomány korábban megfigyelt szűkülése lassan gyűrűzik be a reálgazdaságba. Mindezek mellett az ipari rendelésállomány elmúlt négy hónapban megfigyelt csökkenése is kedvezőtlen irányban hat.

A modell hó/hó indexe továbbra is negatív, ugyanakkor hónapok óta javulást mutatva egyre közelebb kerül a nulla értékhez. A konszolidáció mögött az építőipari új rendelések felfutása, az ipar hazai új megrendeléseinek emelkedése, valamint a német gazdaság kilátásainak javulása húzódik meg. A továbbra is negatív hó/hó indikátor miatt a rövidebb horizontú LeadING Robust év/év index négyéves mélypontra süllyedt.

Virovácz szerint alapján a következő hónapokban is visszafogottan teljesíthet a magyar gazdaság, melyet azonban a mezőgazdasági termelés kedvező alakulása, valamint a bejelentett idei évi addicionális költségvetési kiadás pozitív irányban befolyásolhat.